Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Pride Parade door Brussel: politie haalt actievoerders uit stoet

Trek- en duwwerk tussen de politie en leden van de actiegroep Reclaim the Pride in Brussel.Beeld Twitter/Loic Parmentier

De Pride Parade is vandaag voor de 24ste keer door Brussel getrokken. Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen er present tekenden, maar de organisatie verwachtte ruim 100.000 deelnemers. De politie moest even tussenbeide komen omdat een aantal mensen de stoet blokkeerden, bevestigt woordvoerder Olivier Slosse. 

, en

Het ging om leden van de actiegroep Reclaim The Pride, die protesteerden tegen de politieke en commerciële recuperatie van de Pride. “Ze werden ingesloten door onze mensen en aan de kant gedreven”, aldus Slosse. Even werd er traangas ingezet toen een deel van de groep uit de omsluiting wou breken, bevestigt de politiewoordvoerder, maar er werden geen arrestaties verricht. “Uiteraard zullen we hun verdere gedragingen blijven volgen”, zegt de politiewoordvoerder nog.

Pride Parade door Brussel: politie haalt actievoerders uit stoet
Beeld BELGA

Activisten van Reclaim The Pride vinden dat de oorspronkelijke revolutionaire boodschap verwaterd is en hadden voor vandaag een alternatieve optocht aangekondigd. Volgens de actievoerders gebruiken politici het evenement om hun ideologieën naar voor te brengen, terwijl ze weinig ondernemen voor de LGBTQ+-gemeenschap. “De Belgian Pride is een politiek, commercieel en toeristisch circus geworden. Die pinkwashing doet het doel van de parade vervagen en reduceert haar tot een carnaval”, aldus Reclaim The Pride.

Pride Parade door Brussel: politie haalt actievoerders uit stoet
Beeld BELGA

Hun protest werd allesbehalve op prijs gesteld door de Brusselse politie die de groep in de Ravensteinstraat uit de parade haalde en aan de zijkant van de weg duwde. Daar moeten de actievoerders momenteel wachten terwijl de parade voorbij trekt. Van de Ecolo-wagen kwam er kort enige steun maar de andere politieke partijen werden door de actievoerders veelal op boegeroep onthaald. Vooral de N-VA-truck moest het daarbij ontgelden, die werd uitgescholden en bekogeld met waterflesjes en -ballonnen. Ook toen de PS-wagen langsreed, liepen de gemoederen op. De politie moest op dat moment traangas gebruiken en de actievoerders nog verder terugdrijven.

Pride Parade door Brussel: politie haalt actievoerders uit stoet
Beeld BELGA

Eenmaal de volledige parade voorbij was getrokken, liet de politie de actievoerders één na één vertrekken, weliswaar nadat ze hun identiteit had gecontroleerd. Mensen die traangas in de ogen hadden gekregen, kregen van de politie ook fysiologisch water om hun ogen en gezicht te reinigen. 

Thema: ‘All for one’

De parade lag door het incident een tijdlang stil, maar kon vervolgens zonder problemen voortgezet worden. Het was de 24ste keer dat de Pride Parade door Brussel trok. Het thema dit jaar is ‘All for one’, allemaal samen opkomen voor de rechten van holebi’s en transgenders, en specifiek voor mensen die het extra moeilijk hebben en onderdrukt zijn.

Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen vandaag aan de parade deelnamen. Zeker is wel dat tienduizenden naar de hoofdstad zijn afgezakt om de parade en randactiviteiten bij te wonen. De organisatie hoopt de recordopkomst van vorig jaar te overtreffen, toen namen meer dan honderdduizend mensen deel.

Thema: ‘All for one’
Beeld BELGA

Afterparty’s en activiteiten

De feestende bezoekers kunnen nog de hele dag terecht in de Pride Village op de Kunstberg en de Rainbow Village in de Sint-Jacobswijk. Meer dan zestig organisaties zijn aanwezig om de bezoekers te informeren en te entertainen. In de Pride Village op de Kunstberg werd om 13.45 uur de kick-off van de Pride Parade gegeven met César Sampson, de Oostenrijkse kandidaat op het Eurovisiesongfestival in 2018.

Om 17 uur barstte het feest helemaal los in de Pride Village, de Rainbow Village. Er zijn vanavond ook nog vele afterparty’s in de hoofdstad. Morgen staan er opnieuw verschillende activiteiten gepland.

Parcours van de Pride Parade 2019Beeld Belgian Pride

Respect

Net als vorig jaar worden er langs het parcours heel wat zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen genomen. De organisatie vraagt de deelnemers om geen rugzakken of scherpe voorwerpen mee te nemen, zich gewillig te laten fouilleren aan de controleposten en respectvol om te gaan met elkaar.