Schimmelziekte roeit wereldwijd liefst negentig soorten amfibieën uit

Amerikaanse pad. © iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Een uit Azië afkomstige moordende schimmel houdt lelijk huis in Amerika en Australië.

Dierenartsen An Martel en Frank Pasmans van de UGent komen met slecht nieuws in het vakblad Science. Met een grote schare collega’s documenteerden ze het desastreuze effect van een uit Azië afkomstige schimmelziekte op amfibieën. De schimmel raakte wereldwijd verspreid door de handel in dieren voor terraria. Hij houdt vooral in Amerika en Australië lelijk huis onder padden, kikkers en salamanders. Hij tast de huid van de dieren aan, waardoor ze ten dode zijn opgeschreven.

De laatste vijftig jaar heeft de schimmel meer dan 500 soorten in de problemen gebracht. Liefst 90 soorten zouden zijn uitgestorven. Slechts 12 procent van de soorten vertoont tekenen van herstel – mogelijk hebben ze weerstand tegen de schimmel verworven.

Bioloog Constantijn Raaymakers (VUB) en zijn collega’s hebben uit het gif in de huid van onder meer de klauwkikker een stof gehaald die mogelijk kan dienen als geneesmiddel – zo laten ze weten in het vakblad Peptides. Om het gif efficiënter te maken, produceren de kikkers korte eiwitten die de lichaamscellen van hun aanvallers, zoals slangen, doorboren. Zo kan het gif er sneller in doordringen. Dat verhoogt uiteraard hun overlevingskansen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content