Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

Dit moet u weten voor u gaat eten
Beeld EPA

Vincent Kompany neemt afscheid van Manchester City. Nederland wint het Eurovisiesongfestival en Boeing bekent schuld voor twee dodelijke vliegtuigcrashes. Ook op zondag goed -en slecht nieuws van overal. Dat en meer leest u in onze lunchbreak.

IN HET NIEUWS

1. Vincent Kompany verlaat Manchester City: ‘Man City has given me everything’

Vincent Kompany (33) verlaat voetbalclub Manchester City. Dat laat hij zelf weten via zijn sociale media. Gisteren speelde de aanvoerder van de Citizens zijn laatste wedstrijd in de FA Cup-triomf tegen Watford (6-0).

2. Amerikaanse dominee ‘geneest’ arme Oegandezen met bleekmiddel

MMS of ‘Miracle Mineral Solution’ zou een wonderdrankje zijndat de kans op ziektes zoals kanker, hiv en malaria quasi nihil maakt. Geen wonder dat het drankje in arme Afrikaanse landen waaronder Oeganda behoorlijk populair is. 

Duncan Laurence met de hoofdprijs: een glazen microfoonBeeld EPA

3. Nederlandse favoriet Duncan Laurence wint Eurovisiesongfestival

Topfavoriet Nederland heeft zaterdag in het Israëlische Tel Aviv de 64ste editie van het Eurovisiesongfestival gewonnen. Duncan Laurence kreeg met het nummer Arcade de meeste punten van de televoters thuis en de professionele jury’s uit de Eurovisielanden. Tweede en derde plaats waren voor Italië en Rusland.

4. Spanningen Saudi-Arabië en Iran lopen op. Koning Salman roept op tot crisisoverleg

Koning Salman van Saudi-Arabië wil nog deze maand met verschillende staten uit de Golfregio om de tafel voor crisisoverleg over de recente spanningen in de regio. 

5. Boeing geeft toe: er zaten fouten in vluchtsimulatiesoftware 737

Vliegtuigmaker Boeing heeft toegegeven dat er fouten zaten in de software voor vluchtsimulaties van de Boeing 737 Max. Piloten die hebben geoefend met de simulatiesoftware zijn daardoor alsnog niet goed voorbereid op vliegen in het toestel.

Crashsite van de Boeing 737 van Ethiopian AirlinesBeeld REUTERS

6. Zwitsers spreken zich vandaag uit over strengere wapenwetgeving

De Zwitsers spreken zich vandaag in een referendum uit over de verscherping van de wapenwetgeving. 

7. Gemiddelde huurprijs voor woning stijgt naar 614 euro

In 2014 bedroeg de gemiddelde huurprijs in Vlaanderen voor een woning 574,45 euro. In 2017 steeg die voor het eerst boven de 600 euro en vorige jaar zette die evolutie zich verder tot 614,11 euro, aldus de huurdersbonden.

BIJ DE KOFFIE

1. Je valt van je stoel van verbazing: zo goed is deze ‘bloedende’ veganburger

Imitatievlees, het klinkt als een onsmakelijk verzinsel. Maar wanneer een bedreven milieuactivist technologie, wetenschap en idealisme samenbrengt, is alles mogelijk.

Imitatievlees moet vleeseters overtuigen dat vegetarisch ook lekker kan zijnBeeld AFP

2. ‘Vier verhalen en één dag’: politiek geladen en tegelijk heerlijke sprookjesachtige vertelling

“Nooit meer CO2, en dat alle microplastics in madeliefjes veranderen.” Haar wensen zijn, zoals altijd, een vergiftigd geschenk in de prachtige familievoorstelling van Spinvis en gezelschap Introdans.