Actievoerders belagen Verhofstadt en Bourgeois met confetti in De Zevende Dag

Een live-uitzending van De Zevende Dag, op de VRT, is verstoord geweest door actievoerders van Extinction Rebellion.

Stijn Cools

Tijdens het debat over Europa tijdens De Zevende Dag, waarbij Guy Verhofdstadt (Open Vld) en Geert Bourgeois (N-VA) het tegen elkaar opnamen, was er protest van de actiegroep Extinction Rebellion. Terwijl de politieke kopstukken aan het woord waren, liepen ze in beeld met witte t-shirts bedrukt met boodschappen voor het klimaat, zoals tegen de vervuiling van oceanen en tegen de uitputting van de ozonlaag.

De actievoerders droegen ook olifantenslurven en strooiden confetti in het rond. De security van de VRT moest tussenkomen en probeerde ze uit de studio te verwijderen. Het debat moest daardoor even onderbroken worden.

Extinction Rebellion is een eind 2018 opgerichte organisatie die door burgerlijke ongehoorzaamheid de machthebbers tot maatregelen tegen klimaatopwarming wil dwingen. Het was niet hun eerste protest. Ze onderbraken bijvoorbeeld in februari al een speech van premier Charles Michiel (MR) tijdens een internationale klimaatconferentie in Brussel. De beweging is komen overwaaien uit Groot-Brittannië.

Extinction rebellion: ‘Anarchistisch? Neen, wel radicaal’

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Binnen dit kapitalistische systeem is het klimaat bij voorbaat verloren, vindt Extinction Rebellion. De organisatie roept burgers op tot ‘ongehoorzaamheid’.