Direct naar artikelinhoud
Moord op jonge asielzoeker

Verdachten van moord op Daniel voor kamer van inbeschuldigingstelling

Verdachten van moord op Daniel voor kamer van inbeschuldigingstelling
Beeld RV

Maandag beslist de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) over de verdere aanhouding van Ali A. en Fahmi A.A. De twee jonge Palestijnen worden verdacht van de moord op een 9-jarige jongen in een opvangcentrum van Fedasil in Broechem.

Daniel El Alali verdween op maandagavond 22 april na een tochtje op zijn BMX door het opvangcentrum. Zijn lichaam werd twee dagen later teruggevonden in een sloot naast een van de barakken. Tussenin ontvingen zijn vader en zijn tante een via een Britse simkaart verstuurd WhatsApp-bericht waarin 100.000 euro losgeld werd geëist. Telefoontracering leidde de speurders naar Ali A. (20). Die verbleef sinds 1 april illegaal in ons land en had eigenlijk moeten terugkeren naar Spanje, waar hij zijn asielaanvraag had ingediend.

A. bood Daniel die maandagavond wat zakgeld aan, en lokte hem mee. Voorbij dat punt is er onduidelijkheid. De telefoon waarmee het losgeld werd geëist, was die van de broer van A. A. legde gedeeltelijke bekentenissen af en werd vorige week nog verhoord. “Hij heeft een verklaring afgelegd”, zegt zijn advocaat Cédric Monheim. “Verder communiceren wij niet.”

Botscan

A. wijst zijn vriend Fahmi A.A. aan als medeverdachte. A.A. zelf herhaalt al wekenlang dat hij niets met de moord en de gijzeling te maken heeft. Hij suggereert dat A. hem aanwijst omdat hij bang is om de hoofddaders te benoemen.

Fahmi A.A. is volgens zijn papieren 17. Een botscan schatte hem 19. “Een tweede botscan gaf een ander resultaat”, zegt zijn advocaat Bart De Schrijver. “Ook de dienst voogdij van de FOD justitie houdt het op 17. Wij vragen dat hij wordt toevertrouwd aan de jeugdrechter.”

Vandaag beslist de Antwerpse KI over de verdere aanhouding van Ali A. en Fahmi A.A. Ook als A.A. minderjarig wordt geacht, kan een procedure voor uithandengeving worden gestart. A.A. werd door meerdere getuigen gezien toen hij kort voor de verdwijning van Daniel samen met Ali A. doelnetten op het voetbalveldje van het asielzoekerscentrum beschadigde. Met die netten werd de jongen vastgebonden. Hij kwam om het leven doordat hij zich verzette en verstikt werd.

Het is voor de speurders erg lastig om vat te krijgen op het kwetsbare milieu van de Palestijnse vluchtelingen. “We wachten nog op een aantal onderzoeksresultaten”, zegt Bart De Schrijver.