Direct naar artikelinhoud
ReportagePolitiek

‘Moh gie!’ Met Hilde Crevits op campagne in het hart van Hilde-land

Hilde Crevits op de markt in Torhout.Beeld Bas Bogaerts

Ze is de populairste politica van Vlaanderen, en nu wil ze ook de eerste vrouwelijke minister-president worden. Maar daarvoor moet Hilde Crevits (CD&V) wel voorbij Bart De Wever (N-VA). Op campagne met de speerpunt van de christendemocraten in het hart van ‘Hilde-land’.

Neem je op de E403 de afslag Torhout, dan kom je vanzelf terecht in Hilde-land. De invalsweg naar het dorp is omringd met gigantische affiches van ‘Hilde’, zonder achternaam of foto. Zelfs de partijnaam van CD&V is subtiel weggemoffeld in een hoekje. Toch herkent iedereen de politica die op deze zonnige woensdagochtend in levenden lijve op de wekelijkse markt rondloopt en bij elke stap wordt aangeklampt. “Moh gie!

In deze uithoek, waar oudere koppels in bermudashort op een terras bekomen van hun fietstocht en de wereld net iets trager lijkt te draaien, haalde Hilde Crevits (51) vorig jaar een absolute meerderheid. Over de hele provincie strandde CD&V op bijna 26 procent. Ook dat is sterk. Vochten de christendemocraten en de Vlaams-nationalisten zes jaar eerder nog een tweestrijd uit, dan wappert er nu een oranje vlag boven West-Vlaanderen. N-VA zakte naar 19,5 procent.

Meer punch

“Ach, die affiches... Dat was een idee van mijn man en mijn dochter”, zegt Crevits . “Zij bewerkten een recente foto van mij op hun smartphone.” Het reclamebureau waarmee CD&V samenwerkt, was onmiddellijk enthousiast over het concept. Op zijn vraag deed Crevits wel nog twee keer een poging om een betere foto te maken. “Maar uiteindelijk hebben ze toch voor die eerste gekozen. De geposeerde foto’s waren te braaf. Ik moest meer punch uitstralen.”

Wie in het zog van de advocate loopt, weet dat Crevits echt niet van stilzitten houdt. Na een uurtje flyers uitdelen, poseren voor selfies en vragen beantwoorden, gaat het van Torhout naar Roeselare, waar CD&V-burgemeester Kris Declercq haar opwacht om samen huisbezoeken te doen. Nog voor de middag hebben een dertigtal inwoners rond het stadion van KSV Roeselare de minister aan de voordeur gehad. De stappenteller rond haar pols draait overuren.

Of een klassieke campagne nog rendeert in deze digitale tijden? “Oldskool werkt nog altijd het best”, zegt Crevits. “Dit is ook mijn sterkte. Hoe meer mensen ik persoonlijk ontmoet, hoe beter.” Even later, bij een oer-Vlaams stuk vleesbrood met puree en erwten in het plaatselijke zorgcentrum van Roeselare, zal ze ons toevertrouwen dat elk huisbezoek ongeveer tien stemmen kan opleveren.

Roze blazer

De punch van Crevits is ook de reden waarom ze drie weken geleden op een groot partijcongres in Genk door de partij naar voren werd geschoven als kandidaat voor het minister-presidentschap. Tot dan kwam CD&V amper aan bod in deze campagne, terwijl N-VA en Groen met de aandacht gingen lopen. Al had voorzitter Wouter Beke het plan al maanden voorbereid. Door Crevits uit te spelen in een duel met Bart De Wever (N-VA), redeneerde hij, zou de hele partij meer aandacht krijgen.

Op huisbezoek in Roeselare.Beeld Bas Bogaerts

“Ik wist niet hoe ik daarop zou reageren, maar uiteindelijk had ik geen stress op het congres. Ik voelde me gedragen, en mijn speech was tot in de laatste puntjes voorbereid”, vertelt de kopvrouw, die vandaag dezelfde opvallende roze blazer draagt als op het congres. Ook over die garderobe had ze op voorhand lang nagedacht. “Ik wou vooral een statement maken door Vlaamse mode te dragen, vandaar Essentiel.”

De hoogblauwe versie vond ze mooi, maar liet ze hangen wegens ‘te liberaal’. Maar ook de oranje uitgave liet ze aan zich voorbijgaan, terwijl oranje nochtans de kleur van CD&V is. “Een persoonlijke keuze”, zegt ze. “Ik wilde niet dat alles aan mij ‘partij-partij’ was.” Alvast mentaal lijkt de voormalige poulain van Yves Leterme dus klaar voor een rol die de partijgrenzen overstijgt. Wie weet, als eerste vrouwelijke regeringsleider van Vlaanderen?

Grote baas

“Ik besef dat het niet vanzelfsprekend zal zijn”, klinkt het nuchter. De N-VA is in de peilingen groter dan CD&V, de kansen van De Wever zijn dus ook groter. “Ik zou het in ieder geval heel graag doen. En ik denk ook dat ik het goed zou kunnen. Dat mag ik zeggen, toch?” Toen ze vanochtend in Torhout de vraag kreeg of ze opnieuw minister wordt, liet ‘ons Hilde’ al met een knipoog verstaan dat ze ervoor gaat. “Ik word liever de grote baas.”

Of ze de grote baas van de regering wordt, weten we pas na de verkiezingen. Maar binnen CD&V is Crevits wel opgeklommen in de pikorde, tot vlak naast Beke. Of de druk niet te groot wordt? “Geen enkele politicus vindt het vervelend om de spits te zijn”, klinkt het. “Ik probeer zo ontspannen mogelijk te blijven. Ik hou mijn lijn en ken mijn dossiers. Dat lukt, want ik krijg veel positieve feedback.”

Het verschil maken in stijl, dat is de opdracht. Vandaar dat ze er alles aan doet om de debatten tussen haar en De Wever niet te laten uitmonden in een boksmatch, zoals dat bij debatten tussen Groen en N-VA vaak wel het geval is. Tegelijk is het respect oprecht. “De Wever en ik kennen elkaar al lang, we kwamen samen in het parlement. De afgelopen vijf jaar hebben we ook goed bestuurd in Vlaanderen.”

En straks, na 26 mei? Hoewel de rechtse flank van N-VA moeilijk ligt bij haar kiezers, geldt dat evenzeer voor een eventuele coalitie met de groenen, weet Crevits. Als het van de christendemocrate afhangt, is een verdere samenwerking met de N-VA dus zeker niet uitgesloten. Maar haar presidentiële droom daarvoor opgeven? Daar heeft ze voorlopig geen goesting in.

Op bezoek in het zorgcentrum.Beeld Bas Bogaerts