Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Hoe de Anderlecht-top Vincent Kompany kon overtuigen

Vincent Kompany verlaat Manchester City met de Carabao Cup op zak.Beeld Getty Images

Het schijnbaar onmogelijke waargemaakt. Anderlecht haalt clubicoon Vincent Kompany (33) voor de komende drie jaar als manager-speler. Hoe is die stunt tot stand gekomen?

Vincent Kompany terug naar Anderlecht: dat is een goednieuwsshow. In eerste instantie de fans waren laaiend enthousiast op sociale media en in de Ghelamco Arena. “Here’s to you, Vincent Kompany, Sporting loves you more than you will know”, klonk het. En ook nog: “Kompany, olé olé.” Voor de Fan Board is dit zelfs het beste nieuws in jaren. “Dit is een boost voor de hele club. Denk maar aan het transferbeleid: jongens zullen willen komen omwille van Kompany. Dat geldt ook voor de fans.” Van vuurpijlen en fluitconcerten naar steun voor de nieuwe coach vanuit het supportersvak: dan weet je als bestuur dat je iets zots gedaan hebt.

Ook bondscoach Roberto Martínez zegt verheugd te zijn. “Hij heeft in het verleden al laten zien alle kwaliteiten te bezitten om trainer te worden. Ik twijfel er niet aan dat ook dit volgende hoofdstuk in zijn leven een succes wordt.”

Lees ook

Lees ook
Beeld REUTERS

Of dit een win-win wordt en ook Vincent Kompany hier beter van wordt, moet nog blijken

Het communicatieplan was uitgekiend. Pal om 12 uur gisterenmiddag kondigden Anderlecht en Kompany, die een uur eerder via Facebook had laten weten afscheid te nemen van Man City, aan dat de Rode Duivel voor drie jaar getekend had als speler-trainer. “The Prince is back.” In een opmerkelijke rol. “Maar het is tijd om eens out of the box te denken”, vindt sportief manager Michael Verschueren.

Sportief directeur Michael Verschueren en voorzitter Marc Coucke zijn verheugd met de komst van Kompany. “Onze visie loopt gelijk.”Beeld BELGA

Het is niet helemaal duidelijk wat nu de eerste intentie van Kompany bij de recordkampioen wordt: coachen of toch maar spelen? “Spelen”, zegt Verschueren. Als Kompany dat doet, moet er uiteraard een andere trainer op de bank zitten. Ook daarover is nagedacht. Verschueren: “Er komt een coach die Kompany zelf mag aanstellen. Maar Kompany is wel de baas. Hij bepaalt wie speelt en wat de tactiek wordt. We hebben veel over die aanpak gesproken. Wel, in dat opzicht heb ik een goed gevoel: onze visie loopt gelijk. Kompany wil attractief voetbal brengen en met de jeugd spelen.”

Wie de extra trainer wordt, dat is niet bekend. “Kompany moet dat zelf bekendmaken.” Hetzelfde geldt voor de invulling.

Guardiola achterna

Vraag is hoe Anderlecht Kompany, wiens contract in Engeland afliep, kon overtuigen. Per slot van rekening hoorde hij jaren aan een stuk bij de beste verdediger ter wereld, verdiende hij bij City zo’n 130.000 euro per week en kon hij ook naar Amerika of China. “Zijn hart is paars”, is de verklaring van voorzitter Marc Coucke. “We zijn trots dat hij deze uitdaging wil aangaan.”

Voor het geld moet Kompany het in elk geval niet doen – dan was hij beter in Azië of het Midden-Oosten gaan spelen. “Dit is voor Kompany niet de meest interessante deal”, lacht Coucke, die van Kompany wellicht wel de best betaalde coach in de clubgeschiedenis maakt. “En voor ons is het niet de goedkoopste, maar eigenlijk hebben we in dezen niet zozeer over de centen gepraat.” Des te meer over RSCA 2.0, zegt Verschueren: “Ons project spreekt hem nu eenmaal aan.”

Feest bij Man City na het veroveren van de treble. Coach Pep Guardiola viert met zijn (ex-)captain.Beeld AFP

Wat daarnaast meespeelde: het idee dat Kompany trainer kan worden. Hij wil een missie vervullen: wereldtop worden als T1. Naar het voorbeeld van de Spanjaard Pep Guardiola, met wie hij sinds 2016 samenwerkte bij City. “Ik heb de afgelopen drie jaar zoveel geleerd van een ongelooflijke manager”, schreef Kompany op Facebook. “Guardiola bracht me de liefde voor het spel terug. Ik heb al zijn lessen geanalyseerd, bestudeerd en in me opgenomen. Manchester City speelt het voetbal dat ik wil spelen. Dat wil ik nu ook gaan overbrengen bij Anderlecht.”

En zo is het gekomen dat Kompany drie weken geleden, bij Verschueren thuis, zijn jawoord gaf. “Dat moment ga ik nooit vergeten”, zegt Coucke. Verschueren, die verwacht dat Kompany doorgaat bij de Rode Duivels tot het EK in 2020, evenmin: “Hij is de juiste man op de juiste plaats. Hij is een stuk van ons verleden, maar ook onze toekomst.” Coucke vult aan: “Zijn analyses maakten indruk, dit heeft alles om te slagen. De terugkeer van Vincent Kompany is een verrijking voor het hele Belgisch voetbal. (grijnst) Met voor Anderlecht liefst zo snel mogelijk succes.” De supporters geloven er alvast in. (PJC/MJR/SK/KTH)