Direct naar artikelinhoud
Saudi-Arabië

Saudi-Arabië waarschuwt Iran: ‘We zullen met alle kracht vechten om ons te verdedigen’

Woordvoerder Yahya Sarea van de Jemenitische Houthi-militie eist de verantwoordelijkheid op voor een drone-aanval vorige week op Saudische oliepijplijnen.Beeld REUTERS

Saudi-Arabië wil geen oorlog met Iran, maar het zal alles doen om zichzelf te verdedigen als het wordt aangevallen. Met die uitspraak heeft de Saudische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir verder bijgedragen aan de oplopende spanning tussen de twee buurlanden. Saudi-Arabië houdt Iran verantwoordelijk voor enkele aanvallen vorige week op pijpleidingen en olietankers. Ook Donald Trump spreekt dreigende taal.

“Saudi-Arabië streeft niet naar oorlog in de regio, maar als de andere kant voor oorlog kiest, zal het koninkrijk vechten met al zijn kracht en vastberadenheid om zichzelf, zijn burgers en zijn belangen te verdedigen”, zei Al-Jubeir tegen verslaggevers.

De Saudi’s hebben vanwege de spanningen in de Golfregio crisisoverleg belegd met Arabische landen. Koning Salman heeft de leiders van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten (GCC) en de Arabische Liga uitgenodigd om op 30 mei in Mekka bijeen te komen. Daar moeten “de agressie en het gevolg daarvan voor de regio” worden besproken.

Aanval oliepijpleiding

In Saudi-Arabië werd vorige week een van de belangrijkste oliepijpleidingen van het land aangevallen. Daarvoor houdt het soennitische land zijn sjiitische aartsvijand Iran verantwoordelijk. Daarnaast werden vier schepen, waaronder twee Saudische olietankers, vorige week zondag gesaboteerd voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Het is niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de sabotage.

De door Iran gesteunde Houthi-rebellen noemden de aanval op de oliepijplijnen een vergelding voor Saudische aanvallen in Jemen. De Houthi’s heersen over grote delen van het land waar al jaren een burgeroorlog woedt. Een coalitie onder leiding van Saudi-Arabië steunt de internationaal erkende regering van Jemen. De alliantie voert al meer dan vier jaar regelmatig luchtaanvallen op de Houthi’s.

‘Als Iran wil vechten, is dat het einde van het land’

Ook tussen de Verenigde Staten en Iran lopen de spanningen intussen op. Als gevolg van de onrust hebben Saudi-Arabië en andere Golfstaten - traditionele bondgenoten van de VS - ingestemd met het verzoek van Washington om Amerikaanse troepen op hun grondgebied en in de Perzische Golf te hergroeperen. Washington wil zo mogelijke Iraanse aanvallen voorkomen.

President Donald Trump sprak gisteren opnieuw dreigende taal aan het adres van Iran. In een tweet dreigde hij met de vernietiging van het land indien het een aanval doet op Amerikaanse belangen. “Als Iran wil vechten, dan zal dat het officiële einde zijn van Iran”, klinkt het. “Bedreig de Verenigde Staten niet meer opnieuw”, voegde Trump er waarschuwend aan toe.

Twitter bericht wordt geladen...