Direct naar artikelinhoud
Atletiek

Nafi Thiam loopt record op 200 meter bij comeback

Nafi ThiamBeeld BELGA

Nafi Thiam is terug. Zaterdag maakte ze na 260 dagen haar competitierentree en dat deed deugd. ‘Alleen maar trainen, dat begon te vervelen.’

In Gaurain, nabij Doornik, wist de atletiekclub niet wat haar overkwam. Zoveel pers, zoveel belangstelling voor een interclubcompetitie. De reden: Nafi Thiam. Ze koos die competitie uit om na een lange afwezigheid door een kuitblessure haar rentree te maken, om te weten waar ze staat nadat ze moest passen voor het EK indoor in maart. “Ik had graag mijn titel op dat EK verdedigd, want 2020 is een olympisch jaar en dan laat ik de indoorcompetitie al voor wat ze is”, legde ze uit. “Een blessure besliste er helaas anders over. Het bewijst dat ik beter naar mijn lichaam moet luisteren.”

Thiam trok in april met een klein hartje op stage naar het Turkse Belek. De Naamse wist niet of de scheur al helemaal genezen was. Een maand later keerde ze met een goed gevoel terug en zaterdag kreeg ze de bevestiging. In het speerwerpen smeet ze 52,71 meter ver, haar vijfde beste prestatie ooit. “Tegelijk was het frustrerend omdat ik op training wel duizend keer beter heb gegooid. Ik heb nog niet kunnen tonen wat ik nu waard ben. Ik was gespannen door alle camera's die op mij gericht waren.”

Record

Een uurtje later waren alle ogen opnieuw op Thiam gericht voor de 200 meter. Met de wind in het nadeel finishte ze in een persoonlijk record van 24.37, drie honderdsten sneller dan twee jaar geleden in Götzis. “Vroeg of laat moest dat record er uitkomen”, zei ze. “Het voordeel was dat ik nu nog fris zat, terwijl ik in een zevenkamp die 200 meter loop met drie proeven in de benen. Ik ben blij dat het record is gevallen, dat is veelbelovend voor het vervolg.”

Dat vervolg ligt in Talence, waar Thiam op 22 en 23 juni aan de Décastar meedoet. Het is de enige heptatlon waar ze zich wil meten voor ze haar titel verdedigt op het WK in Doha, begin oktober. “Als ik slecht presteer, is dat geen drama want na Talence zijn er nog drie maanden om bij te stellen voor het WK. Ik besef dat de verwachtingen groot zijn, dat is nu al jaren zo. De down kende ik in het voorjaar al, hopelijk volgt de up in het najaar.”