Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Francken wil taskforce voor veilige terugkeer van ‘vluchtelingen die niet geïntegreerd zijn’

Theo Francken (N-VA).Beeld Eric de Mildt

Gewezen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) pleit voor de oprichting van een taskforce veilige terugkeer. Die zou vluchtelingen met een tijdelijke verblijfsvergunning die “geen werk hebben en niet geïntegreerd zijn” moeten terugsturen. Dat heeft Francken gezegd in een debat met Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in De Ochtend op Radio 1.

Als het van de N-VA-lijsttrekker afhangt, moet er een geïntegreerde taskforce komen die werk maakt van veilige terugkeer voor vluchtelingen die hun tijdelijke verblijfsvergunning zien verlopen. Volgens Francken is de veiligheidssituatie in bijvoorbeeld Afghanistan en Irak verbeterd en moet gekeken worden of een “veilige terugkeer naar veilige gebieden” mogelijk is.

Hij pleit voor een taskforce waarin de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) en de politiediensten de krachten bundelen. Volgens Francken moet die geïntegreerde taskforce “prioritair” werk maken van “mensen die hier vier jaar zijn en die niet geïntegreerd zijn”. Vluchtelingen die na vier jaar geen werk hebben en zich niet integreren, moeten volgens Francken dus terug. “Het zal geld kosten om daarvoor personeel aan te werven, maar een deel moet terug”, aldus Francken.