Direct naar artikelinhoud
TechnologieUpdate

Huawei hard getroffen door maatregelen Google: geen toegang meer tot Gmail en YouTube

Het logo van Huawei.Beeld REUTERS

Google heeft de toegang van telefoonmaker Huawei tot het besturingssysteem Android beperkt. Dat bevestigt de zoekgigant na diverse mediaberichten in die zin. Google volgt daarmee nieuwe, strengere regels van het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken voor het Chinese telefoonbedrijf.

Tot nu toe ging het vooral over de door Huawei aangelegde (5G-)netwerken, maar met de laatste door de Amerikaanse overheid afgedwongen ingreep door Google wordt ook de smartphone-tak van de Chinezen aangepakt. Nieuwe telefoons van Huawei zullen alleen nog maar gebruik kunnen maken van de rudimentaire open source-variant van het systeem Android. Alles wat Google daar bovenop heeft gebouwd aan eigen apps (zoals Gmail, YouTube of Google Maps) wordt afgesneden. Hetzelfde geldt voor extra ondersteuning en vroegtijdige toegang tot nieuwe versies.

Google benadrukt dat alle huidige telefoons van Huawei gewoon blijven werken zoals ze nu ook werken. Ze blijven dus gebruik maken van Google Play en Googles maatregelen om zijn app-winkel veilig te houden. Maar de gevolgen op de wat langere termijn voor bestaande toestellen zijn nog ongewis. Krijgt bijvoorbeeld het huidige topmodel Huawei P30 ook een geheel nieuwe versie van Android? Dat is nog onduidelijk.

Veiligheidsupdates

In ieder geval is dit een zware slag voor Huawei, dat de laatste jaren juist met een indrukwekkende opmars bezig is met een sterk groeiend marktaandeel. Huawei aar heeft tot nu toe altijd volgehouden dat het niets onoorbaars doet. In de Verenigde Staten bestaat er angst dat de Chinese overheid de netwerken van Huawei gebruikt om te spioneren. Het bedrijf ontkent dat dit mogelijk is en zegt dat alle apparatuur veilig te gebruiken is. Zonder in details te treden benadrukt Huawei dat gebruikers van zijn toestellen ook in de toekomst een veilig systeem mogen verwachten.

“Huawei heeft aanzienlijk bijgedragen tot de ontwikkeling en de groei van Android wereldwijd”, zegt het bedrijf. “Als een van de belangrijkste partners van Android, hebben we nauw samengewerkt met hun open-sourceplatform om een ecosysteem te ontwikkelen waar gebruikers en sector van hebben geprofiteerd.”

Huawei zegt dat alle bestaande Huawei- en Honor-toestellen die al zijn verkocht of nog in stock zijn, updates en dienst-na-verkoop zullen blijven krijgen. Tot slot zegt het bedrijf dat het “zal blijven werken aan een veilig en duurzaam software-ecosysteem”.

Angst voor spionage

Google is niet het enige Amerikaanse techbedrijf dat gedwongen is in actie te komen. Ook Amerikaanse chipmakers als Intel, Qualcomm en Broadcom staken volgens persbureau Bloomberg met onmiddellijke ingang hun samenwerking met Huawei. De chips van deze fabrikanten worden door Huawei in serverapparatuur gebruikt. Voor zijn mobieltjes gebruikt Huawei eigen chips.

In de Verenigde Staten is er angst dat de Chinese overheid de netwerken van Huawei gebruikt om te spioneren. Het bedrijf ontkent dat dit mogelijk is en zegt dat alle apparatuur veilig te gebruiken is. Het Amerikaanse ministerie van Handel plaatste Huawei recent echter op de lijst met verdachte bedrijven, die Amerikaanse ondernemingen geen uitrusting mogen leveren zonder goedkeuring van de autoriteiten.