Direct naar artikelinhoud
Eetstoornis

Loopster Louise Carton had jarenlang een eetstoornis: ‘De angst om bij te komen nam mijn hele leven over’

Loopster Louise Carton had jarenlang een eetstoornis: ‘De angst om bij te komen nam mijn hele leven over’
Beeld Wouter Van Vooren

Over haar gevecht met de weegschaal repte loopster Louise Carton (25) jarenlang met geen woord. Tot afgelopen weekend. Toen besloot ze om haar voortdurende angst om te eten met het brede publiek te delen. ‘Zo’n getuigenis heeft meteen impact.’

“Voor een belangrijke wedstrijd kan er nog een kilo af.” Louise Carton was achttien jaar toen ze die zin hoorde. De loopster had toen voor de allereerste keer een vetmeting gehad. “Eigenlijk was die meting best goed. Maar toch bleef de zin over die kilo maar door mijn hoofd spoken. Ik kreeg het gevoel dat ik te dik was.” Dat gevoel raakte ze in de maanden en jaren die volgden, niet meer kwijt. “De angst om bij te komen, nam uiteindelijk mijn hele leven over. Ik stond ermee op en ik ging er mee slapen. Constant piekerde ik over wat ik ging eten, hoeveel en wanneer”, zo staat te lezen op de website van de Oostendse atlete.

Over de publicatie van de tekst heeft ze lang nagedacht, vertelt lange afstand- en veldloopster aan de telefoon. “Omdat ik zo beschaamd ben. Ik weet dat ik niet de enige ben met een eetstoornis, zeker niet in de sportwereld, maar toch wordt er bijzonder weinig over gesproken.” Haar eigen moeder en ook haar coach wisten lange tijd van niets. “Ze wisten natuurlijk wel dat voeding een gevoelig onderwerp was. Maar dat ik eetbuien had, daarna compenseerde door minder te eten en dagelijks op de weegschaal stond, heb ik hen nooit verteld.” Het is afgelopen zomer, op het EK in Berlijn, dat dat veranderde. Carton eindigde er 14de in de finale van de 5.000 meter. “Toen ik na afloop de teleurstelling bij mijn moeder en coach zag, is er iets in mijn geknapt. Toen heb ik alles opgebiecht en ben ik in therapie gegaan.”

Carton benadrukt dat ze niemand met de vinger wil wijzen. Dat ze zelf een belangrijk aandeel heeft gehad in het ontwikkelen van haar eetstoornis. “Ik deel mijn tekst omdat ik anderen wil helpen.” Carton lijkt in haar opzet geslaagd, zegt ze één dag na de publicatie. “Ik heb heel wat reacties gekregen. Veel mensen, ook sporters, vinden het herkenbaar.”

Meldpunt

Nochtans zijn er niet veel sporters als Louise die publiekelijk over eetproblemen spreken. Voormalig judoka Gella Vandecaveye moet tien jaar geleden een van de eersten zijn geweest die het in Vlaanderen onder de aandacht bracht. Een paar jaar geleden klonken er ook gelijkaardige berichten uit de wielerwereld. Onder anderen Jolien D’Hoore had het toen over meisjes in het peloton die op sla en water overleven.

Bij Sport Vlaanderen geven ze toe dat voeding en gewicht belangrijke thema’s zijn binnen zowat elke tak van de topsport. “Maar we moeten het probleem ook in zijn ware proportie bekijken”, zegt Sofie Debaere. Ze wijst daarvoor naar een Vlaams onderzoek van vijf jaar geleden, specifiek rond deze problematiek werd gevoerd. “Topsporters bleken toen iets meer dan een gemiddelde man of vrouw bezig te zijn met het streven naar slankheid en iets vaker de controle over het eten te verliezen. Maar het is zeker niet zo dat de gemiddelde topsporter daardoor ook een eetstoornis ontwikkelt.”

Louise Carton in actie tijdens het EK atletiek, vorige zomer.Beeld BELGA

Dat blijkt volgens Debaere ook uit het meldpunt dat na het onderzoek is opgericht en waar sporters maar ook coaches en ouders terecht kunnen. Volgens Debaere komen daar niet opvallend veel vragen binnen – tot 2015 waren er dat maar 17. “Een getuigenis als die van Louise Carton heeft wel meteen impact merken we uit de bezoekcijfers op onze site.” Debaere zegt ook dat Sport Vlaanderen wil bekijken of er nieuwe communicatie nodig is over het meldpunt. De Oostendse loopster hoorde er bijvoorbeeld nooit over.

Carton zelf is intussen weer wat kilo’s bijgekomen. Haar pijnklachten zijn grotendeels weg en ze heeft na jaren ook weer haar maandstonden. “Ik besef heel goed dat dit gezonder is, maar ik moet nog wennen aan mijn nieuwe lichaam. Eten gaat ook niet altijd makkelijk. Maar het houdt me gelukkig niet meer van ’s ochtends tot ’s avonds bezig.” De West-Vlaamse wil later op het jaar, in de winter, weer in actie komen. “Ik ga ervan uit dat mijn eetprobleem mij tijdens de competitie geen parten meer zal spelen. En als dat wel zo is, dan ga ik er tenminste eerlijk over kunnen zijn en met mensen over kunnen spreken.”

Louise Carton.Beeld Wouter Van Vooren