Videospeler inladen...

SP.A 2014-2019: de blijvende en moeizame zoektocht naar zichzelf

De verkiezingen van 2014 waren geen onverdeeld succes voor de SP.A, met een plaats in de oppositie op Vlaams en federaal niveau tot gevolg. Het betekende het startschot voor een periode van interne verandering. Nieuwe stuurman John Crombez nam het roer over, maar kwam in woelige wateren terecht. Schandalen bleven de partij achtervolgen en peilingen waren geen reden tot blijdschap. Ook de gemeenteraadsverkiezingen vielen tegen. Toch trekt de Vlaamse socialistische formatie opnieuw hoopvol naar de kiezer. 

“We moeten onszelf intern kritisch tegen het licht houden.” Die analyse maakte toenmalig SP.A-voorzitter Bruno Tobback na de vorige verkiezingen in 2014. Nadat de Vlaamse socialisten op Vlaams en federaal niveau naast regeringsdeelname grepen, verschoof de focus naar de interne keuken. De strijd om het voorzitterschap sleepte erg lang aan, maar uiteindelijk kreeg John Crombez de rol van nieuwe stuurman.  

Politieke cultuur

Het regeringsverleden speelt de partij ondertussen duidelijk parten. De schuldenput die de oversubsidiëring van groene stroom wordt hen zwaar aangerekend. Toch blijft de partij actief haar oppositierol opnemen. Federaal trekken ze – meestal bij monde van fractieleidster Meryame Kitir – hard van leer tegen de “sociale afbraakregering” van premier Michel.

De SP.A gaat zelfs even iets té hard op in haar oppositierol. In de zomer van 2018 uit Crombez zware kritiek aan het adres van toenmalig minister van Defensie Steven Vandeput in de zaak rond het voorbestaan van de Belgische F-16’s. De mails die hij daarvoor gebruikt, blijken later vals te zijn. 

Lees verder onder de foto. 

Cumulverbod

Dat is lang niet het enige schandaal waarmee de partij krijgt af te rekenen. Zowel in de Optima-affaire als de zaak Publipart brengen de socialisten erg in verlegenheid. Ook Hilde Claes maakt een slechte beurt. Beschuldigingen van belangenvermenging aan haar adres worden te groot en kosten haar de Hasseltse burgemeesterssjerp. 

De partij reageert en wil voor zichzelf een nieuwe politieke cultuur ontwikkelen. Het cumulverbod, dat partijleden verbiedt om meerdere mandaten tegelijk op te nemen en onbeperkt bij te verdienen, is hiervan het bekendste voorbeeld. 

Lees verder onder de foto. 

Tegenvallende gemeenteraadsverkiezingen

Het geval Claes blijkt een voorbode voor meer lokaal verlies voor de socialisten. Na de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar verliezen de socialisten de burgemeester in Gent, Oostende en Brugge.

Ook Antwerpen voorspelt aanvankelijk weinig goeds. Samen, de lijst met Groen, wordt nog voor de verkiezingen opgeblazen na het in opspraak komen van lijsttrekker Tom Meeuws. Toch doet de SP.A uiteindelijk opnieuw haar intrede op het Schoon Verdiep. Bart De Wever neemt hen op in de coalitie ten koste van de CD&V. 

Opnieuw voor zekerheid zorgen, dat in onze nieuwe strijd

Terug naar de basis

Die Antwerpse comeback betekent voor de SP.A het startschot van een periode met herwonnen hoop. Hoewel peilingen aantonen dat de partij zich moet richten op een score rond de 10%, lijkt de sfeer weer positief.  

De partij keert ondertussen ideologisch terug naar de basis en trekt voluit de linkse kaart: zorgzekerheid voor iedereen, een verlaging van btw op elektriciteit en bovenal het terugbrengen van de pensioenleeftijd op 65. “Opnieuw voor zekerheid zorgen, dat in onze nieuwe strijd”, aldus een strijdvaardige Crombez. Afwachten of zijn opvallend onervaren ploeg ook na 26 mei nog even optimistisch is. 

Meest gelezen