Levensondersteunende apparatuur losgekoppeld bij Franse comapatiënt

door
Belga
Leestijd 2 min.

De levenondersteunende apparatuur van Vincent Lambert (42), een aan de vier ledematen verlamde patiënt die zich al tien jaar in coma bevindt, is vanochtend in het universitair ziekenhuis van de Franse stad Reims losgekoppeld. Dat is van de advocaat van de ouders en uit familiale kringen vernomen. De meest bekende comapatiënt in Frankrijk belandde een tiental jaar geleden na een verkeersongeval in een vegetatieve toestand. Sindsdien putten zijn katholieke ouders alle mogelijke rechtsmiddelen uit om hem in leven te houden. De familie van de voormalige verpleger is diep verdeeld over het lot van Vincent. Zijn ouders, broers en zussen zijn tegen de stopzetting van de behandeling, de echtgenote van Lambert wil echter dat hij "in waardigheid" gaat. Volgens haar zou haar man nooit hebben gewild om zijn leven kunstmatig te verlengen, had ze enkele jaren geleden gezegd. Een wilsbschikking van de comapatiënt is er niet.

"Het is een ware schande, een regelrecht schandaal, ze hebben zelfs hun zoon niet meer in de armen kunnen sluiten", reageerde mr. Jean Paillot, de advocaat van de ouders, in een boze verklaring aan het Franse persbureau AFP. De ouders waren fel gekant tegen de stopzetting van de behandeling van hun tetraplegische zoon.

De verantwoordelijke arts had naar verluidt zonder enige kennisgeving, zonder rekening te houden met mogelijke alternatieve remedies gekozen om de vegetatieve toestand van de patiënt te beëindigen, klinkt het. Maar de verantwoordelijke arts, hoofd van de palliatieve zorgverstrekking van het Sebastopol-ziekenhuis in Reims, had in een e-mail aan de ouders geschreven om samen te komen om "in een serene, vreedzame en intieme kring" afscheid te nemen van hun zoon, luidt het aan de andere kant.

De advocaten van de ouders hadden gisteren nog drie "rechtsmiddelen" aangekondigd tegen de beslissing van de behandelende arts. En maandagochtend hebben de ouders van Vincent Lambert een beroep gedaan op het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in de marge van een spoedprocedure om de voortzetting van de aan hun zoon verleende zorg te vragen. De ouders en twee andere familieleden steunen zich op een verzoek van het VN-comité voor de rechten van mindervalide personen, dat de Franse overheid elke beslissing omtrent de stopzetting van de behandeling opschort in afwachting van een onderzoek ten gronde, aldus het Europees Hof voor de Mensenrechten.

Bron: Belga