Iraanse elitetroepen gaan achter mannequins aan

In Iran heeft de Revolutionaire Garde een inval gedaan in drie ondergrondse modellenbureaus. De Iraanse autoriteiten betichten er de bureaus en de aankomende modellen ervan de strikt islamitische kledingvoorschriften voor vrouwen te negeren. Dat heeft generaal Mohsen Karimi, een commandant van de Revolutionaire Garde in de stad Arak, tegenover lokale media bevestigd. De generaal betoogde dat het personeel van de modebureaus was gearresteerd wegens het bevorderen van vulgariteit.

Ook de presentatie van een portfolio met beelden van de modellen op sociale media werd als een reden voor de arrestaties geciteerd.

Westers

“De Iraanse autoriteiten hebben al herhaaldelijk ondergrondse mode-evenementen in het vizier genomen,” aldus het persbureau Reuters. “De betrokken evenementen hadden vaak online foto’s gepubliceerd van modellen die westerse kleding droegen. Die mode voldoet echter niet aan de islamitische regelgeving over de hijab.”

Individuen die de geldende normen negeren en denken dat ze zich in cyberspace alles kunnen veroorloven, moeten volgens generaal Karimi heel goed beseffen dat de hand van de wet hen vroeg of laat te pakken zal krijgen. Karimi zei niet hoeveel mensen er bij de invallen waren gearresteerd.

Iraanse functionarissen waarschuwen al lang dat de invloed van westerse en vooral Amerikaanse cultuur door entertainment, sociale media en internet een bedreiging vormt voor islamitische en revolutionaire waarden. Recent nog lanceerden de autoriteiten een onderzoek naar de online publicatie van video’s over schoolmeisjes die op een popsong dansen.

Mohammad Bathaei, Iraans minister van onderwijs, noemde de beelden verontrustend. Hij waarschuwde tevens dat specialisten van de overheid de bron van de video’s zouden traceren. De video toonde meisjes die op muziek van de Amerikaans-Iraanse rapper Sasy dansten.

“De vijand probeert verschillende manieren om angst bij de mensen te creëren,” aldus Bathaei. “Ze doen daarbij ook beroep op de verspreiding van verderfelijke video’s. Ik ben er zeker van dat achter het vertonen van deze slinkse clips op scholen een politieke plot schuilgaat.

Smalle wereldbeeld

Het Centre for Human Rights in Iran noemde eerder al dat het hardhandige optreden tegen de modesector een poging van de autoriteiten was om de Iraniërs hun culturele en artistieke vitaliteit te ontnemen. Bovendien waarschuwde de organisatie dat dergelijke acties er vooral toe zouden leiden dat de Iraanse jeugd steeds verder van zijn land zou vervreemden.

“De aanvallen op de modesector bewijzen de angst van de Iraanse hardliners,” aldus Hadi Ghaemi, directeur van de organisatie. “Zij proberen elk aspect van het leven van de bevolking te beheersen. Bovendien zien zij elke mogelijke verandering als een uitdaging die hun smalle wereldbeeld dreigt te verpletteren.”

Vrouwen zijn in Iran verplicht de hijab te dragen, maar tegen die wet komt steeds meer actief verzet. In maart nog zouden in Kangavar twee vrouwen zijn gearresteerd omdat ze hun hijabs in een van de hoofdstraten van de stad hadden verwijderd.

In Iran is op sociale media inmiddels ook de campagne White Wednesdays gestart. Het initiatief verzet zich tegen de wet die vrouwen dwingt een hoofddoek te dragen. Daarbij publiceren Iraanse burgers van zichzelf foto’s en video’s waarin ze witte hijabs of witte kledingstukken dragen als een symbool van protest.

Meer