Momenteel zouden de muren van de kathedraal slechts bestand zijn tegen windsnelheden tot 90 km per uur, voor de brand konden ze windstoten tot 220 km per uur weerstaan.
Volledig scherm
Momenteel zouden de muren van de kathedraal slechts bestand zijn tegen windsnelheden tot 90 km per uur, voor de brand konden ze windstoten tot 220 km per uur weerstaan. © AFP

Muren Notre-Dame dreigen bij wind van 90 per uur in te storten

De Notre-Dame in Parijs, die vorige maand door een felle brand grote schade opliep, is onstabiel. Experts van de universiteit van Versailles analyseerden de schade en becijferden dat de muren van de gotische structuur niet meer bestand zijn tegen windsnelheden boven 90 kilometer per uur. De kathedraal kon voor de brand windstoten van 220 km per uur weerstaan. De ingenieurs pleiten voor een dringende versteviging van de structuur.

34 reacties

  • Jan Depoortere

    5 jaar geleden
    Toon Van Kerckhove, waarom zijn het cultuurbarbaren? Er schiet amper iets over van de westerse cultuur. Dus het is volgens u normaal dat mensen het met minder moeten stellen terwijl er geld ten over is voor een middeleeuws gebouw? Zou u graag in de barbaarse tijden leven toen ze dit gebouw bouwden?
  • Jan Delafontaine

    5 jaar geleden
    En na al deze tijd nog steeds geen oorzaak gevonden? Of ligt het weer te politiek gevoelig?
  • jim choose

    5 jaar geleden
    Allee de experts hebben weer eens geld geroken, en het nu maar zo dramatisch mogelijk voorstellen om zoveel mogelijk onnodige (en dikbetaalde) ingrepen kunnen te doen.
  • Liliane Maes

    5 jaar geleden
    Waarom moet dat weer opgebouwd worden? Rome staat vol geschiedenis.. al dat geld terwijl er zoveel armoede en schulden zijn.. dat zijn nu de rijken zie !
  • Geert Deseyne

    5 jaar geleden
    De rijken smijten miljoenen euro's voor de heropbouw van de Notre Dame, terwijl miljoenen mensen in armoede en honger lijden, maar daar kraait er geen haan naar, de armoe-lijdende mens moet maar creperen, en we zullen maar zwijgen over de doden die tijdens de bouw van de kathedraal zijn gevallen, want de veiligheid op het werk bestond nog niet. laat de ND als een ruine voort bestaan, en besteed het geld aan de armen, want voor het Vaticaan kan het geen moer schelen, dat mensen in armoede leven.