Shutterstock
Volledig scherm
© Shutterstock

Stijging van zeespiegel kan deze eeuw nog miljoenen mensen op de vlucht jagen

Er bestaat een groot verschil tussen de meest waarschijnlijke zeespiegelstijging die als wetenschappelijke consensus naar voren wordt geschoven en het worst case scenario. Als de klimaatverandering niet wordt gestopt, bestaat een kans dat nog deze eeuw tientallen miljoen mensen uit hun huizen worden verjaagd. Dat schrijven Jonathan Bamber en Michael Oppenheimer, klimaatwetenschappers aan de Universiteiten van Bristol en Princeton.

18 reacties

  • Marco Maerten

    5 jaar geleden
    Jan Roegiers,momenteel staat de zon ten opzichte van de aarde(planeetsynode) danig dat we in een koudere periode moesten zitten..dat is echter buiten de impact van kunstmatig C0-2 de atmosfeer in te jagen,gerekend. De toename onder invloed van menselijk toedoen was 100X sneller dan alle natuurlijke toenames in verleden.
  • Charlie Sieber

    5 jaar geleden
    In de afgelopen drie miljoen jaar zijn er tussen de twintig en dertig ijstijden geweest. Dus klimaatveranderingen zijn er altijd geweest, met of zonder mens, met of zonder vervuiling...
  • Jan Roegiers

    5 jaar geleden
    de stand van de aarde tegenover de zon is niet meer dezelfde als drie- vierhonderd jaren geleden. maar daarover hoor je die wetenschappers niet.
  • Ferdinand Engelbeen

    5 jaar geleden
    Dante Mertens, volgens jouw kan iemand met 34 jaar ervaring in chemische modellen geen oordeel vellen over klimaatmodellen, want geen doctor in een klimaatgerelateerde wetenschap. Dat is dus klinkklare onzin. Als 95% van de klimaatmodellen vandaag al véél te hoog zitten, laat staan in 2050 of 2100, dan deugen ze niet, ook al zijn ze door een universitair ontworpen...
  • Claudia Rosseel

    5 jaar geleden
    Indertijd liep in centrum Gent een zonderlinge man rond met een pancarte die aangaf dat de wereld zou vergaan. Zou die nu in dat klimaatpanel zitten misschien? Het nieuwe geloof helpen verkondigen? Ons waarschuwen dat de zondaars die zondigen tegen het klimaat straks onherroepelijk door zeewater worden overspoeld? Dan zijn we terug bij af misschien. Een nieuwe zondvloed en een nieuw begin.