Videospeler inladen...

Onkruidverdelgers met glyfosaat zijn verboden: welke alternatieven zijn er?

Onkruidverdelgers met glyfosaat, zoals Roundup, mogen niet meer verkocht worden. Toch vind je de groene bussen nog steeds in de winkelrekken. Al is er wel een belangrijk detail veranderd: het glyfosaat is vervangen door een andere stof: pelargonzuur. Is die stof minder schadelijk? Of zijn er toch betere manieren om het onkruid uit je tuin te verbannen?

Presentator Sven Pichal is De Inspecteur. Hij beantwoordt jouw consumentenvragen op Radio2. Heb je een vraag of een verhaal voor De Inspecteur,Ā laat het ons weten!

Nu de zomer volop in het land is, groeien vele planten in de tuin. Maar niet alleen de planten, ook het onkruid schiet weer uit de grond. Als particulier is het verboden om het onkruid te lijf te gaan met onkruidverdelgers op basis van glyfosaat. Die stof doodt het onkruid tot in de wortel en is bijzonder effectief.

Maar er zijn ook mogelijk schadelijke gevolgen voor het milieu en onze gezondheid. De WereldgezondheidsĀ­organisatie bestempelt glyfosaat als "waarschijnlijk kankerverwekkend". Daarom mogen enkel professionele landbouwers of tuiniers nog onkruidverdelgers op basis van glyfosaat gebruiken. Zij zijn opgeleid om het product zo correct en beperkt mogelijk te gebruiken.

Pelargonzuur als nieuw wondermiddel tegen onkruid?

De meest bekende onkruidverdelger met glyfosaat is Roundup. Ook die zou dus niet meer in de winkelrekken mogen liggen. Toch kan je de populaire onkruidverdelger nog steeds in veel tuincentra terugvinden. Maar er is een belangrijk verschil. Op het etiket staat in kleine letter: "zonder glyfosaat".

De stof is vervangen door een andere werkzame stof: pelargonzuur. Ook veel andere onkruidverdelgers bevatten tegenwoordig pelargonzuur als alternatief voor glyfosaat. Het middel is minder doeltreffend tegen onkruid, maar ook minder schadelijk.

Beluister hieronder de uitleg van wetenschapsjournalist Koen Wauters in De Inspecteur (Radio 2):

Toch raadt de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (Velt) ook pelargonzuur af: "Op zich is het positief dat het een natuurlijk middel is, maar helemaal milieuvriendelijk is het ook niet", zegt pesticidespecialist Geert Gommers.

"Het verzuurt de bodem en doodt organismen in het water. Daarom mag je het enkel op minstens tien meter afstand van oppervlaktewater gebruiken. Dat betekent tien meter afstand van een afvoerputje van je terras of oprit, van het rioolputje of van een beek. In de praktijk is dat weinig realistisch."

Alternatieve onkruidverdelgers

Bij tuinwinkelketen Aveve merken ze dat veel mensen op zoek zijn naar milieuvriendelijkere manieren om onkruid te bestrijden. Al verkiest de overgrote meerderheid van de klanten nog steeds een kant-en-klaarproduct.

"Een stap in de goede richting, maar volgens ons nog niet verregaand genoeg", zegt Geert Gommers. "Er bestaan wel milieuvriendelijke methodes om onkruid weg te werken, maar die zitten jammer genoeg niet in een busje onkruidverdelger."

Door onkruid simpelweg te vermijden, heb je er het minste werk aan. Dat kan door je oprit of terras regelmatig te vegen of borstelen. Zo voorkom je dat organisch materiaal zich kan opstapelen tussen de tegels. De bodem onkruidvrij houden, kan door bodembedekkers aan te brengen, zoals boomschors.

Om onkruid te verwijderen bestaan er verschillende hulpmiddelen, zoals een hak, schoffel of krabber.Ā OokĀ onkruidbranders op gas zijn populair, maar dan moet je wel extra waakzaam zijn om geen brand te veroorzaken. Zeker bij droog weer.

Bleekwater wordt sterk afgeraden. De actieve stof in javel is zeer giftig voor al het leven in water en bodem. En ook azijn en zout zijn schadelijk voor de natuur. Wat wel goed werkt, is kokend water.

En er is natuurlijk ook niets mis met gewoon een beetje onkruid. Meer tips op de website van Velt.Ā 

Bekijk hieronder de reportage uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen