Volgende doelwit Trump: Franse wijn

De Amerikaanse president Donald Trump bekijkt of hij Franse wijn in de Verenigde Staten aan importheffingen kan onderwerpen. Dat heeft hij maandag gezegd in een interview met de zakenzender CNBC. Volgens Trump kunnen de Fransen hun wijn makkelijk kwijt in de VS, terwijl dat voor Amerikaanse wijn in de omgekeerde richting niet geldt.

De president werd door CNBC geïnterviewd naar aanleiding van de handelsoorlog met China. Trump krijgt in eigen land veel kritiek van de Amerikaanse Kamer van Koophandel, die de heffingen ‘een belasting’ noemt die uiteindelijk door de Amerikaanse consument wordt betaald. Trump verdedigde zijn beleid, dat bedrijven naar eigen zeggen ‘weinig andere opties zal laten dan terug te keren naar de VS om daar hun producten te maken’. Trump zei dat Amerika lang genoeg ‘de bank’ van de wereld is geweest, die voortdurend werd leeggeroofd.

Hij somde daarna een aantal voorbeelden op van internationale handelsstromen die de VS benadelen. Een daarvan was de import en export van wijn met Frankrijk. Trump zei dat ‘Californische wijnmakers’ er bij hem over hadden geklaagd dat Franse wijn in de VS kan worden ingevoerd tegen een lage kost, terwijl zij hoge importtarieven moeten betalen in Frankrijk. ‘Dat is niet fair,’ zei Trump, ‘en we gaan er iets aan doen.’

Tarieven zouden niet enkel Frankrijk, maar alle EU-landen treffen

Maar het is niet Frankrijk dat die tarieven oplegt, het is de Europese Unie. Als gevolg daarvan zouden Amerikaanse invoerrechten niet enkel Frankrijk, maar de wijn uit alle EU-landen treffen.

Trump bekritiseerde de EU omwille van de boetes die het de Amerikaanse techbedrijven oplegt. “Hun onderhandelaars haten niemand meer dan ze de Amerikanen haten,” zei Trump.

“Ze nemen al dat geld van onze techbedrijven. Ze zeggen wel dat het om monopolies gaat, maar dat is niet het punt. Het is gewoon makkelijk geld. Laten we eens 7 miljard bij Apple halen. Dat is het uitgangspunt.”

Watch CNBC’s full interview with President Donald Trump from CNBC.

Het is niet de eerste keer dat Trump Franse wijn aanhaalt als een bron van ergernis in de bilaterale handel tussen de EU en de VS. In november vorig jaar had Trump al getweet dat ‘Frankrijk het zeer moeilijk maakt voor de VS om wijn te verkopen in Frankrijk en hoge invoertarieven oplegt, waar de VS het voor Frankrijk net makkelijk maken door lage tarieven op te leggen”.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1062331024426913792

In 2017 was die export van Frankrijk naar de VS goed voor een omzet van 4,4 miljard euro. In de omgekeerde richting vertrekt voor amper 488 miljoen euro Amerikaanse wijn richting de ganse EU.

Trump en zijn Franse ambtsgenoot Emmanuel Macron ontmoetten elkaar vorige week in Frankrijk ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van D-Day. Het is niet duidelijk of beide mannen over handelstarieven hebben gesproken.

Meer