800 miljoen Afrikanen hebben geen internet. Nu brengt een Chinees bedrijf er een smartphone van 20 dollar op de markt.

Afrika is voor de online economie nog altijd een grote potentiële groeimarkt. De penetratie van het medium op het Afrikaanse continent blijft gevoelig lager dan in andere regio’s van de wereld. Een aantal bedrijven hoopt van die situatie gebruik te kunnen maken om op het continent een aanzienlijk marktaandeel uit te bouwen. Dat gebeurt met de verkoop van een goedkope smartphone, aangedreven door een Chinees besturingssysteem.

Wereldwijd heeft ongeveer de helft van de bevolking toegang tot het internet, maar in Afrika ligt dat aandeel gevoelig lager. Minder dan 25 procent van de Afrikanen is online actief. Dit betekent dat ruim 800 miljoen Afrikanen geen toegang tot het internet hebben.

Deze populatie is jonger dan elders in de wereld, maar kent ook een snellere groei. Tegelijkertijd leeft een groot deel van de Afrikaanse bevolking in landelijke regio’s, waar internet en elektriciteit vaak onbeschikbaar blijven. Een aantal operatoren wil deze markten met goedkope smartphones veroveren.

Kaios

Het Zuid-Afrikaanse concern MTN Group en het Franse bedrijf Orange zijn dit jaar gestart met de verkoop van smartphones die tegen een prijs van amper 20 dollar worden aangeboden. “Vroeger lag de bodemprijs op ongeveer 40 dollar, maar dat was voor vele Afrikanen onbereikbaar,” zegt Shira Ovide, technologie-correspondente van het persbureau Bloomberg.

“Deze apparaten beschikken over een smartphone-brein in het lichaam van een telefoon uit de jaren negentig. Het besturingssysteem is geleverd door de Chinese groep Kaios Technologies, die zich tot de essentie wil beperken.”

“De meeste bedrijven proberen online apparatuur steeds krachtiger en verfijnder te maken,” betoogt Ovide. “Kaios gaat echter de tegenovergestelde richting uit. Het bedrijf behoudt de essentiële mogelijkheden van de smartphones te behouden, maar beperkt anderzijds de kosten.”

“Tevens streeft Kaios naar een batterij met een maximale levensduur. In Afrika moet men immers rekening houden met een krappe toegang tot elektriciteit. Woordvoerders van MTN Group zegt dan ook dat Kaios een alternatief levert voor de duurdere telefoons die voor vele Afrikanen onbereikbaar blijven en bovendien een bijdrage leveren tot de digitale kloof.”

Data

Eenvoud is cruciaal bij het ontwerp van de telefoon. Het toestel beschikt niet over een touchscreen. Bovendien zijn de afmetingen van het scherm veel kleiner dan de iPhone van Apple te bieden heeft. Het apparaat wordt met een ouderwets toetsenbord bediend. De toetsen zijn vervaardigd uit het goedkoopste plastic dat op de markt beschikbaar is.

Bovendien is de telefoon ontworpen voor 3G-netwerken. Een groot deel van de Afrikaanse regionale klanten heeft immers tot 4G-aansluitingen geen toegang. Om geld te besparen, heeft Kaios ook de capaciteit van het geheugen teruggeschroefd. Dit betekent echter dat de telefoons slechts één taak tegelijkertijd kunnen uitvoeren.

“Sommige modellen zijn uitgerust met een opgewaarde versie van een oude processor,” zegt Ovide. “Gewag wordt gemaakt van een kostprijs van ongeveer 3 dollar. Bij de duurdere smartphones kan die prijs oplopen tot ruim 50 dollar.”

“In totaal zou de fabricage van een Kaios-telefoon ongeveer 15 dollar onderdelen nodig hebben. Bij de goedkoopste versies op de normale smartphone-markt loopt dat bedrag op tot 30 dollar. Bij de iPhone is er zelfs sprake van 390 dollar. Dit betekent echter niet dat de Kaios-telefoon geen goede prestaties kan leveren. Volgens Orange kan het apparaat op een enkele batterijlading vijf dagen lang functioneren. Het toestel biedt ook toegang tot een lokale versie van Google Assistent.”

“De prijs van de mobiele data blijft wel een probleem,” werpt Ovide op. “In Afrika kost een gigabyte ongeveer 9 procent van het maandelijkse inkomen. In de Verenigde Staten valt dat cijfer terug tot 0,5 procent.”

Consulent Strategy Analytics verwacht dat dit jaar ongeveer 105 miljoen Kaios-telefoons zullen worden verkocht. Dat betekent een stijging met 50 procent tegenover vorig jaar. Daarmee zou Kaios het snelst groeiende mobiele besturingssysteem van de wereld worden. Een groot deel van die groei komt echter wel uit India.

https://www.bloomberg.com/news/features/2019-06-07/the-next-big-phones-could-bring-a-billion-people-online

Meer