Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump zwaait per ongeluk met ‘geheim’ akkoord met Mexico: asielstroom regionaal aangepakt

Trump zwaait per ongeluk met ‘geheim’ akkoord met Mexico: asielstroom regionaal aangepakt
Beeld REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump heeft per ongeluk een deel van een akkoord over migratie met Mexico openbaar gemaakt. Dat deed hij door een pagina van het document boven te halen in de aanwezigheid van journalisten. Beide landen bereikten vrijdag een akkoord over het migratieplan na druk van de president.

Het opgevouwen A4’tje, waarmee Trump even zwaaide naar journalisten, was deels leesbaar. De enkele woorden die zijn ontcijferd duiden erop dat behalve Mexico, ook andere landen in de regio een bijdrage moeten gaan leveren om de stroom asielzoekers naar de VS in te perken. De VS zijn hierover in gesprek met onder andere Guatemala.

De deal met Mexico werd vrijdag bekend gemaakt. Het land stemde onder andere in met beveiliging van de zuidelijke grens om de vluchtelingenstroom uit Midden-Amerika in te dammen. In ruil voerde Trump zijn dreigement om de invoertarieven op goederen uit Mexico te verhogen met 5 procent niet uit. Deze verhoging zou ingaan op 1 juli.

Opvangen migranten

De volledige tekst van het akkoord is echter nog niet bekendgemaakt. Op foto’s die werden gemaakt toen Trump met het document zwaaide, was echter deels te lezen wat beide landen hebben afgesproken. Te zien waren onder andere de woorden “45 dagen”. Ook wordt gerept van een “regionale benadering” zodat behalve Mexico, ook andere landen in de regio migranten opvangen die asiel willen in de VS.

Trump wil dat deze migranten vanuit ‘veilige’ landen afwachten of hun asielaanvraag in de VS wordt goedgekeurd. De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard heeft eerder gezegd dat zijn regering heeft ingestemd met een periode van 45 dagen om te laten zien dat het serieus werk maakt van het indammen van de migrantenstroom.

Mexico-Stad gaat zesduizend leden van de Nationale Garde naar de zuidelijke grens met Midden-Amerika sturen om de migrantenstroom aan te pakken. Als na 45 dagen blijkt dat de maatregelen niet effectief waren, gaat de Mexicaanse regering ermee akkoord dat de migranten die het land doorkruisen richting de VS, asiel aanvragen in Mexico. Mexico krijgt dan de status van ‘veilig derde land’.

Steentje bijdragen

De regering-Trump eist al enige tijd dat Mexico hiermee akkoord gaat maar het land wees deze eis steeds af. Ebrard zei dinsdag dat het parlement de immigratiewetten zal moeten aanpassen om de status van derde land mogelijk te maken.

Ebrard benadrukte dat ook andere landen in de regio een steentje moeten bijdragen om de VS te helpen. Zo vinden de VS dat ook Guatemala in de nieuwe regionale aanpak migranten moet opvangen. Migranten uit andere Midden-Amerikaanse landen, die een groot deel vormen van de stroom asielzoekers richting de VS, trekken door Guatemala richting Mexico. Washington wil dat ook Guatemala instemt met de status van ‘veilig land’.

Steentje bijdragen
Beeld REUTERS