Direct naar artikelinhoud
Protest Hong Kong

Massale protesten in Hongkong, politie gebruikt rubberen kogels om menigte uiteen te drijven

Honderden demonstranten omringen een regeringsgebouw in Hongkong.Beeld AP

Duizenden demonstranten in Hongkong hebben woensdag de straten rond het parlementsgebouw bezet uit protest tegen een controversiële uitleveringswet met China. De politie gebruikt geweld om de demonstranten uiteen te drijven. Het debat over de wet is voorlopig uitgesteld. 

De politie heeft in het parlementsgebouw een verdedigingslinie opgesteld om de demonstranten tegen te houden. De agenten schieten met rubberen kogels en gebruiken pepperspray en traangas om de veelal in het zwart geklede jonge mensen en studenten uiteen te drijven. In het Tamar Park schreeuwen de demonstranten elkaar toe zich daarop voor te bereiden met water en bescherming.

De Hongkongse politiechef Stephen Lo bevestigde dat de politie rubberen kogels inzet. Anders zouden de “demonstranten metalen staven gebruiken om onze collega’s mee te slaan”, aldus Lo. Hij waarschuwt inwoners weg te blijven van de “rebellensituatie”.

De protesten volgen op een massabetoging afgelopen zondag, waarbij volgens de organisatoren meer dan een miljoen mensen de straat op gingen. De betogers demonstreren tegen een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt om verdachten vanuit Hongkong aan het Chinese vasteland uit te leveren. Ze vrezen dat de wet door China misbruikt zal worden om het semiautonome Hongkong aan banden te leggen.

De Hongkongse regering liet na de massabetoging van zondag weten niet van plan te zijn terug te krabbelen en de wet zelfs versneld te willen doorvoeren. Uiterlijk volgende week donderdag zou er gestemd worden over het wetsvoorstel, waarover het plenaire debat woensdag had moeten starten. Pro-Chinese afgevaardigden, die de uitleveringswet steunen, hebben in het Hongkongse parlement een meerderheid.

Politieagenten gebruiken een waterkanon op een demonstrant in de buurt van het hoofdkwartier van de regering.Beeld AFP

Hardhandig optreden

Dinsdagavond verzamelden honderden betogers zich al rond het parlementsgebouw. Vandaag zwol dit protest verder aan en blokkeerden duizenden, mogelijk tienduizenden demonstranten de straten rond het regeringskwartier. Doordat verschillende afgevaardigden er niet in slaagden het parlement te bereiken, is het debat over de uitleveringswet tot nader order uitgesteld. Het gebouw is afgesloten en medewerkers werd aangeraden weg te blijven.

De Hongkongse oproerpolitie is massaal aanwezig in de buurt en zette in enkele straten waterkanonnen en pepperspray in om de demonstranten op afstand te houden. Op foto’s is te zien hoe enkele gemaskerde betogers straattegels uitgraven en opstapelen, mogelijk om mee te gooien. De politie heeft gewaarschuwd hardhandig te zullen optreden tegen elke vorm van geweld.

Een demonstrant verzamelt stenen om een ​​barricade te bouwen tijdens een demonstratie tegen de voorgestelde uitleveringswet.Beeld REUTERS

Paraplubeweging

De protesten rond het parlementsgebouw roepen herinneringen op aan de Hongkongse paraplubeweging van 2014. Toen hielden duizenden jonge demonstranten 79 dagen lang betogingen om algemeen kiesrecht af te dwingen in de verkiezingen voor de hoogste leider van Hongkong. Die protesten leverden niets op en leidden tot grote verslagenheid onder Hongkongse activisten. De uitleveringswet lijkt hen nu weer op de been te brengen.

Op dit moment is het niet mogelijk om verdachten vanuit Hongkong aan China uit te leveren. Volgens de Hongkongse regering is de uitleveringswet nodig om grensoverschrijdende criminaliteit tegen te gaan en straffeloosheid te voorkomen. Maar tegenstanders vrezen dat de wet door China misbruikt zal worden om de controle over Hongkong te vergroten. De Chinese rechtspraak is sterk gepolitiseerd en aanklachten worden er gebruikt om tegenstanders de mond te snoeren.

Demonstranten schuilen achter paraplu's tijdens een betoging tegen de uitleveringswet.Beeld EPA

China-kritisch

Sinds 1997 is Hongkong een semiautonome regio binnen China. Volgens het principe ‘één land, twee systemen’ zou de voormalige Britse kolonie vijftig jaar lang zijn eigen politieke, economische en juridische systeem behouden. Maar veel Hongkongers vrezen dat de centrale overheid in Beijing de liberale havenstad steeds meer naar zijn hand wil zetten. Zo ‘verdwenen’ in 2015 enkele kritische boekhandelaars en worden steeds meer hindernissen opgeworpen voor China-kritische politici.

Meerdere landen hebben inmiddels hun reisadvies naar Hongkong aangepast. De Verenigde Staten adviseert mensen om het gebied waar de demonstraties plaatsvinden te vermijden. Het Verenigd Koninkrijk laat Britten weten dat mogelijk grote delen van de stad de komende weken onbereikbaar zullen zijn. Ook Singapore, Thailand en Taiwan geven aangepast advies naar aanleiding van de protesten.

Demonstranten verwijderen barricades in Hongkong.Beeld AP