Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Meteen mee in 2 minuten met het belangrijkste nieuws van de ochtend

Het duurste schilderij ter wereld ‘Salvator Mundi’.Beeld AP

De VRT heeft een diversiteitsprobleem, Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten heeft haar eerste uitdager, en het duurste schilderij ter wereld hangt mogelijk op een Saudisch jacht.

In het nieuws

1.De VRT heeft een probleem. Enkel Ketnet redt de meubels

Witter dan wit: met de Dash-slogan kan je ook de VRT-zenders omschrijven. Dat blijkt uit de Monitor Diversiteit 2018 van de openbare omroep. Ketnet is de uitzondering en doet het wel voortreffelijk. Wat doen de hofleveranciers van onze ukkepukken anders?

2. Gwendolyn Rutten heeft eerste uitdager: Francesco Vanderjeugd wil Open Vld leiden

Tien maanden voor de eventuele voorzittersverkiezingen bij Open Vld is het geen usual suspect die zich als eerste in de strijd gooit, wél West-Vlaming Francesco Vanderjeugd. Zo heeft voorzitter Gwendolyn Rutten haar eerste uitdager.

Francesco Vanderjeugd.Beeld BELGA

3. Helft van de Vlamingen vertrouwt ‘het nieuws’

Vlamingen behouden een relatief hoog vertrouwen in hun dagelijkse portie nieuws. In het jaarlijkse Digital News Report bekleedt Vlaanderen de vierde plaats, maar er lonkt een grote generatiekloof: boven de 35 jaar vertrouwt 61 procent het nieuws, eronder is dat slechts 38 procent.

4. N-VA beslist morgen over haar Europese toekomst

De N-VA beslist donderdag over haar Europese toekomst. Blijven de Vlaams-nationalisten de ECR trouw of zoeken ze hun heil elders?

5. Nieuwe evaluatie: circulatieplan heeft positieve impact op Gentse winkels

De Gentse handel en horeca doen het goed, zo blijkt uit een nieuwe evaluatie van het circulatieplan. Alleen speciaalzaken met een publiek buiten Gent hebben het moeilijk.

In het nieuws
Beeld Stefaan Temmerman

Tips van de redactie

6. Toerisme in en rond Tsjernobyl kent explosieve groei: ook Vlaamse reisoperatoren bieden reizen aan

Sinds de HBO-miniserie Chernobyl -over de kernramp van Tsjernobyl in 1986- vorige maand in première ging, is het toerisme in de streek fel toegenomen. Een schare influencers stak het vuur aan de lont door er filmische Instagramfoto’s te nemen, en de reisoperatoren volgden vrijwel meteen.

7. Waarom je nieuwe geliefde toch weer op de vorige lijkt

Het is geen toeval dat de nieuwe geliefde van een vriendin al even ambitieus, grappig of onuitstaanbaar lijkt als de vorige. In relaties hebben we ‘een type’, toont een nieuwe studie. Zelfs al beslis je bewust om te stoppen met ‘op egoïsten vallen’, dan nog is de kans groot dat je opnieuw met zo’n exemplaar in zee gaat.

8. Opinie: ‘Een hardnekkige denkfout over de overwinning van Vlaams Belang vult de kranten’

‘De waarheid is dat Vlaams Belang won ondanks, niet dankzij de stoere praat van Theo Francken, en dat geldt ongeacht wat je van die stoere praat vindt’, meent filosoof Maarten Boudry.

Maarten Boudry.Beeld Illias Teirlinck

Bij de koffie

9. Duurste schilderij ter wereld ‘hangt op jacht Saudische kroonprins’

Het duurste schilderij ter wereld, Salvator Mundi van Da Vinci, zou zich bevinden op het jacht van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Althans, dat speculeert de kunstsite Artnet. De twee anonieme bronnen van de website lijken hiermee een trend te bevestigen: de elite decoreert jachten met topkunst.

Salvator Mundi.Beeld AFP

10. ‘Big Little Lies’: Meryl Streep tilt een toch al steengoede serie naar een nog hoger niveau ★★★★☆

‘Zag je Renata de kont van die nieuwe leerkracht likken? Ik dacht dat ze een snorkel tevoorschijn zou halen.’ Madeline Mackenzie (een heerlijk bitse Reese Witherspoon) toont in het tweede seizoen van ‘Big Little Lies’ meteen haar klauwen. Ze is naar goede gewoonte gespannen op de eerste schooldag, want zij en de andere moeders aan de schoolpoort ‘moeten onze ‘goede mama’-badges helemaal opnieuw verdienen.’