Philippe Lamberts (Ecolo) over Europese gesprekken: “Als ze ons nodig hebben, zal dat prijskaartje hebben”

Deze week starten de eerste gesprekken rond de nieuwe beleidsplannen van de Europese Commissie. Naast de christendemocraten en de sociaaldemocraten, die de voorbije legislatuur de meerderheid vormden, schuiven ook de liberalen en de groenen deze keer mee aan tafel. De groenen zijn in principe niet noodzakelijk voor een meerderheid, maar geloven dat ze toch een belangrijke rol kunnen spelen. “Ik voel dat mensen steeds meer beseffen dat er dingen moeten veranderen”, zei Philippe Lamberts (Ecolo), fractieleider voor de groenen in het Europees parlement, in “De Ochtend” op Radio 1.

Lamberts erkent dat de groenen mathematisch niet nodig zijn voor een meerderheid in het nieuw samengestelde Europees Parlement. Dat betekent voor hem niet dat ze als overbodig moeten worden beschouwd. “Men moet rekening houden met de aanwezigheid van figuren als (de Hongaarse premier) Orbán binnen de EVP, (de Tsjechische premier) Babis bij de liberalen en de omstreden Slovaakse en Roemeense leiders bij de socialisten. Dus rijst de vraagt of men echt wil afhangen van deze figuren”, legde Lamberts uit.

“Bovendien wil de linkse vleugel binnen de socialistische fractie per se dat de groenen erbij komen, anders zullen ze tegen de Commissie stemmen. Om een stabiele meerderheid te vormen, heb je de groenen dus echt nodig”.

Wij willen dat de sociale ongelijkheid afneemt en de ecologische voetafdruk verkleint en dat binnen de vijf jaar

Stempel drukken op het beleid

Een mogelijke beleidsdeelname van de groenen zal volgens Lamberts duidelijke gevolgen hebben. “De drie grootste fracties zijn het erover eens dat globalisatie een goede zaak is voor iedereen. Zij vinden dat wat goed is voor de grote bedrijven, ook sowieso in het voordeel is van iedereen. Wij denken van niet. Er moet voor ons dus een koerswijziging komen”, verduidelijkte Lamberts.

“Wij willen dat de sociale ongelijkheid afneemt en de ecologische voetafdruk verkleint en dat binnen de vijf jaar. Dat moet het meetbaar en zeer concrete resultaat zijn van onze deelname aan de meerderheid. We zullen snel zien of de anderen bereid zijn mee te gaan in ons verhaal en te luisteren naar onze eisen. De doelstellingen zijn ambitieus”, ging Lamberts verder.

Ik voel dat mensen steeds meer beseffen dat de huidige koers eigenlijk vals is en moet veranderen, ook in andere partijen

De gemeenschappelijke landbouwpolitiek gaf hij aan als een duidelijk voorbeeld van wat de groenen willen. “Het stelsel van subsidies is vandaag gebaseerd op een productivistisch  model, dat moet totaal veranderen. We zijn verkozen op basis van een mandaat voor verandering en gaan dat proberen uitvoeren.”

Lamberts voelt naar eigen zeggen dat de omstandigheden in hun voordeel zijn. “Ik voel dat mensen steeds meer beseffen dat de huidige koers eigenlijk vals is en moet veranderen, ook in andere partijen. Dat gaan we gebruiken.”

Snel duidelijkheid nodig

Hoe dan ook zal het snel moeten gaan. De Europese Raad komt volgende week voor het eerst samen. Het oorspronkelijke plan was om een basiskader voor afspraken klaar te hebben voor deze bijeenkomst, maar dat lijkt nu al onmogelijk geworden. “De Raad zou met het plan spelen om een extra zitting vast te leggen eind juni, dat zal volgens mij zeker nodig zijn”, aldus Lamberts. 

Topfuncties

Als de groenen ook effectief zouden gaan deelnemen aan het beleid, willen ze ook een Europese topfunctie bekleden in de komende legislatuur. “Dat is logisch”, zei Lamberts. “Het zou niet gerechtvaardigd zijn om een groene als voorzitter van de Europese Raad te installeren, want we hebben ook geen regeringsleider. Hetzelfde geldt voor de post van commissievoorzitter en hoofd van de ECB (Europese Centrale Bank, red.)”.

De positie van hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid of de parlementsvoorzitter behoren volgens Lamberts wel tot de mogelijkheden voor de groenen. “Indien we deel uit maken van de meerderheid, moet een van die twee functies naar een groene gaan”.

Zelf maakt Lamberts naar eigen zeggen geen aanspraak op een van deze functies. De positie van Belgisch Eurocommissaris zou hij wel zien zitten, al schat hij zijn kansen erg laag in. Dat zou immers betekenen dat de groenen ook onderdeel zijn van de federale regering. “Bijna de helft van Vlaanderen heeft gestemd voor extreemrechts of nationalisten die de groenen als de aartsvijand zien, dus de kans is heel klein. Maar sowieso word ik vandaag herkozen als fractievoorzitter van de Europese groene fractie”, besluit Lamberts optimistisch. 

Herbeluister hier het volledige gesprek met Philippe Lamberts:

Meest gelezen