“VS wil Europese producenten van telecomapparatuur verplichten buiten China te produceren”

De regering Trump bekijkt of het Europese producenten van telecomapparatuur die wordt geïntegreerd in 5G-netwerken kan verplichten hun ontwikkeling en productie buiten China te verhuizen. Dat schrijft de Wall Street Journal. Indien de Amerikanen hun plannen doorzetten, dreigt dat enorme gevolgen te hebben voor bedrijven als Nokia en Ericsson

5G is de opvolger van onze huidige 4G-technologie. Het belang van 5G kan moeilijk worden overschat. Zowat iedere sector zal beïnvloed worden door de komst van 5G, omdat snelheid en capaciteit drastisch zullen worden verbeterd. Vooral dat laatste is belangrijk, omdat we steeds meer toestellen met het internet verbinden. Er zullen dingen mogelijk worden die nu nog ondenkbaar zijn. En dan gaat het al lang niet meer enkel om smartphones en tablets. Zo zijn de eerste zelfrijdende auto’s in ontwikkeling, en ook daarvoor zal connectie met het mobiele netwerk noodzakelijk zijn. Bovendien komen er nog meer slimme toestellen aan, waarvoor 5G cruciaal zal blijken.

Chinese dominantie zit VS dwars

Maar de dominantie van China inzake 5G-technologie zit de Amerikanen al langer dwars. De VS beschuldigen het Chinese techconcern Huawei van softwarespionage. De regering Trump heeft Huawei en 70 geaffilieerde bedrijven daarom op een soort zwarte lijst geplaatst. Niemand op die zwarte lijst mag nog componenten en technologie van Amerikaanse bedrijven gebruiken zonder de expliciete toestemming van de VS. 

Maar daar houdt het niet op. De Amerikanen bekijken nu samen met de fabrikanten van telecomcomponenten of die de hardware en software die ze voor de VS maken buiten China kunnen produceren.

5G
Getty Images

Vooral slecht nieuws voor Europese bedrijven

Dat heeft gigantische implicaties voor bedrijven die dat materiaal maken. Voor het Finse Nokia en het Zweedse Ericsson bijvoorbeeld. Die bedrijven zijn na het Chinese Huawei de grootste spelers op de markt voor apparatuur voor telecomnetwerken. Ze zouden hun activiteiten dan buiten China moeten verhuizen naar een ander land, indien ze nog een deel van de Amerikaanse markt willen behouden. De globale telecommarkt is naar schatting 250 miljard dollar waard, maar de Amerikaanse markt is wel degelijk de grootste. Vandaag is er ook geen grote Amerikaanse producent van telecomapparatuur meer.

De plannen bevinden zich nog in een embryonaal stadium, naar zouden wel degelijk een immense impact hebben en nogmaals aangeven dat de VS wel degelijk bevreesd zijn dat Beijing de globale ICT-productielijn zou kunnen misbruiken. De Chinezen hebben deze aantijging al meermaals ontkend.