Bitcoin op weg naar minicrash na piekweekend

Cryptomunt bitcoin is na een spectaculaire rally tijdens het weekend in vrije val gegaan op maandag. De munt duikt 17 procent.

Een bitcoin was dit weekend 34.608 dollar waard, op zondagochtend, volgens cryptosite Coinmarketcap. Eerder deze ochtend bleef daar maar 28.722 dollar meer van over. De prijs zakte dus als een puddinkje in elkaar, om vervolgens weer bij te poten. Op het moment van schrijven is de volatiele crypto alweer ruim 31.000 dollar waard.

Waarom nu?

Wat is er aan de hand? Tja, de wegen van crypto zijn behoorlijk ondoorgrondelijk, zeker nu we in onbekend cryptoterrein zijn terechtgekomen. Uw glazen bol is wellicht even goed als die van ons.

Maar natuurlijk zijn er een aantal krijtlijnen die we zien terugkeren. De traditionele financiële markten lijken stilaan te herstellen van de coronaklap. Het contrast tussen Wall Street en de cryptomarkten was soms wel erg opvallend. Een dieptepunt in de VS betekende al eens een rally aan de cryptokant.

Omgekeerd is dat niet waar. Maar het is zeker zo dat er een stierenmarkt geweest is in bitcoin. Op drie weken tijd ging de munt van 20.000 naar 34.000 op zondag, toen hij ook zijn elfde verjaardag vierde.

Bubbelbibbers

Misschien is de massale verkoop te linken aan de angst die investeerders hadden in 2018. Toen speculeerden veel mensen op bitcoin, en verkochten ze zodra de 20.000 dollar was bereikt. Vervolgens kelderde de prijs. Uiteraard zijn veel beleggers bang voor een vergelijkbaar scenario. Maar zelfs wie aan 30.000 dollar bitcoin inkocht, verzilverde best wat winst aan de recordprijs. Het kan dus een snelle exit voor snel geld betekenen.

Is bitcoin een bubbel of de nieuwe veilige haven voor investeerders? Bitcoinbelievers zoals Jack Dorsey, of de Winklevoss-broers, die ook meteen ettelijke miljoenen in de crypto staken, menen van wel. Er circuleren potentiele topprijzen van 250.000 dollar tot 500.000 dollar per stuk. Het is ook zeker waar dat steeds meer institutionele investeerders een stuk van de taart willen. Maar zijn volatiliteit is bitcoin duidelijk nog niet kwijt.

Lees ook:

Meer