Hongkong ziet opstoot in aantal mensen dat weg wil

In Hongkong dienen steeds meer burgers een aanvraag voor emigratie in. Dat fenomeen is nog toegenomen sinds de massale protesten tegen een wet waarbij veroordeelden hun straf in gevangenissen op het Chinese continent zouden moeten uitzitten. Dat zegt Alice Woodhouse, correspondent van de Britse krant Financial Times in Hongkong.

De introductie van de controversiële wet is weliswaar opgeschort, maar toch lijken steeds meer inwoners van Hongkong te vrezen voor een toenemende greep van de Chinese autoriteiten op hun dagelijkse leven. Velen voelen zich daardoor gedwongen een poging tot emigratie te ondernemen.

Versnelling

“Organisaties zoals John Hu Migration Consulting hebben de voorbije weken steeds meer aanvragen moeten verwerken van personen die van Hongkong naar het buitenland willen verhuizen,” aldus Alice Woodhouse. “John Hu maakt daarbij gewag van honderd oproepen per dag. Dat is een verdrievoudiging tegen de periode voor het uitbreken van de protesten.”

“Maar ook voordien al overwogen steeds meer inwoners van Hongkong om elders een nieuw leven op te bouwen,” getuigt John Hu. “De bevolking heeft de voorbije jaren een toenemende politieke druk van de Chinese autoriteiten ervaren. Die dreiging heeft eerder al tot grote protesten geleid, maar heeft ook de ambities tot emigratie versterkt.”

De voorbije vijf jaar zou het aantal emigratie-dossiers bij John Hu een dubbelcijferige groei hebben laten optekenen. Verscheidene betrokkenen getuigen tegenover de Financial Times dat ze hun kinderen liever niet zien opgroeien in een maatschappij die steeds meer door het Chinese communistische regime wordt gecontroleerd.

Potentiële uitwijkelingen willen in eerste instantie naar Australië, Canada, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Er blijkt echter ook een toenemende interesse in andere Europese landen.

Taiwan

Statistieken tonen dat Canada vorig jaar 1.525 inwijkelingen uit Hongkong opnam. Dat was een stijging met 12 procent tegenover het jaar voordien. Vier jaar geleden nam Canada amper 895 migranten uit de Chines enclave over.

Ook Taiwan ziet een groeiende instroom van inwijkelingen uit Hongkong. Vorig jaar keurden de Taiwanese autoriteiten 231 dossiers goed. Dat was een stijging met meer dan 20 procent tegenover het jaar voordien. Vier jaar geleden ontving Taiwan in totaal achtentwintig emigranten uit Hongkong.

Ook officiële cijfers tonen dat de autoriteiten in Hongkong vorig jaar 4 procent meer aanvragen voor een verblijf of studies in het buitenland hebben ontvangen. Daarmee werd voor het derde jaar op rij een toename genoteerd.

“De recente opleving van de belangstelling is anders dan de koortsachtige rush op het einde van de voorbije eeuw, in de aanloop van de overdracht van Hongkong van Brits naar Chinees bestuur,” benadrukt Margaret Chau, directeur van Goldmax Immigration Consulting.

“Toen stonden mensen zelfs in lange rijen voor een emigratie naar landen die hen nagenoeg volslagen onbekend waren. Sinds begin dit decennium heeft het aantal aanvragen een gemiddelde jaarlijkse groei tussen 20 procent en 30 procent laten optekenen. Na de recente protesten is er echter nog een duidelijke versnelling ingetreden.”

Meer