Direct naar artikelinhoud
DrugsUpdate

Scholen in Brasschaat gaan zelf speekseltest afnemen, Scholierenkoepel pleit voor andere aanpak

Een vrouw legt een speekseltest af bij een politiecontrole.Beeld BELGA

In Brasschaat gaan vijf middelbare scholen speekseltesten afnemen van leerlingen in de strijd tegen drugs. Dat melden Gazet Van Antwerpen, Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg vandaag. De Scholierenkoepel en het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD) reageren kritisch.

De scholen gaan over tot speekseltests omdat het volgens hen “niet altijd duidelijk is of een leerling drugs heeft gebruikt of niet”.

Volgens An Jagers van het Koninklijk Atheneum van Brasschaat is het plan juridisch haalbaar. “Uiteraard moet de leerling wel zijn toestemming geven”, zegt ze. Leerkrachten zouden de test zelf kunnen afnemen. Als de leerling weigert, mag de leerkracht de politie inschakelen.

Afspraken

De Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) vindt dat een belangrijke problematiek als drugsverslaving beter anders aangepakt kan worden. “Wanneer een leraar denkt dat een leerling problemen heeft met drugs, moet er een gesprek volgen”, zo zegt voorzitter Johan Xhonneux. “Bespreek de bezorgdheden met de leerling, kijk hoe je als school hulp kan bieden en welke begeleiding er misschien nodig is.”

“Wat de scholen ook gaan doen, het is cruciaal dat ze samen met de leerkrachten, met de ouders, maar zeker ook met de leerlingen zelf duidelijke afspraken maken”, benadrukt de koepel nog. “Dan staat iedereen achter de regels, weten alle leerlingen waar ze zich aan kunnen verwachten, en kunnen de problemen die er zijn samen aangepakt worden.”

Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs, zei in het Nieuwsblad dat scholen autonoom beslissen over het invoeren van speekseltests. De koepel van het GO-onderwijs liet weten dat de test deel kan uitmaken van het sensibiliseringsbeleid.

Juridisch complex

Het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD) vindt het geen goede keuze om druggebruik op school aan te pakken door leerlingen aan speekseltesten te onderwerpen. “Ze zijn in principe niet onwettig, maar juridisch is het een erg complex verhaal”, zegt woordvoerster Marijs Geirnaert.

De scholen zouden zich voor hun beslissing gebaseerd hebben op een document van het VAD. “Op onze website staan juridische handvaten voor het onderwijs, waarin staat dat je als school in theorie drugtesten kan afnemen, maar dat jongeren daarvoor hun toestemming moeten geven”, zegt Geirnaert daarover. Ze voegt er echter meteen aan toe dat er erg veel grijze zones zijn, waardoor drugtesten geen goed instrument zijn voor scholen. Zo zijn juristen het oneens over de vraag of ouders hun toestemming moeten geven.

Juridisch complex
Beeld AFP

“Een tweede knelpunt is dat cannabis lang blijft hangen. Daardoor is de kans op een positieve test op dinsdag groot, bij gebruik in weekend. Maar de school heeft niet het recht om gebruik in de vrije tijd te controleren”, legt Geirnaert uit.

Het VAD benadrukt dat een school geen politiedienst is, en is daarom voorstander van een andere aanpak. “Als een jongere onder invloed in de klas zit of storend gedrag vertoont, moet de school daar een pedagogisch antwoord op geven want het is een pedagogische instelling.” De taak van een school is om vanuit een vertrouwensband gesprekken op te starten, en een begeleidend traject uit te tekenen, klinkt het.