Tokio kondigt aanleg van zonnestraten aan

Tokio wil een aantal straten voorzien van een wegdek met zonnepanelen. Daarmee hoopt het stadsbestuur voldoende energie te kunnen genereren om een vloot elektrische auto’s te voeden. Het initiatief kadert in de ambities van de Japanse stad om voor zichzelf, vooral in de aanloop naar de Olympische Spelen die volgend jaar in de Japanse hoofdstad worden georganiseerd, een imago van een duurzame metropool uit te bouwen.

Het stadsbestuur zegt de volgende maanden een aantal proefopstellingen van bestrating met zonnepanelen te zullen installeren. In mei was er al de aanleg van een experimenteel traject op een parkeersite van een filiaal van de keten Seven-Eleven in Sagamihara in de prefectuur Kanagawa.

Onbeperkt

“De zonnestraat bestaat uit een systeem van zonnepanelen die op het wegdek worden aangelegd,” verduidelijken woordvoerders van het stadsbestuur van Tokio. “De bovenzijde van de zonnepanelen krijgt een deklaag met een beschermend product.”

“Dat moet de duurzaamheid van de panelen versterken. Auto’s kunnen op die manier perfect over de zonnepanelen rijden. In Frankrijk zijn inmiddels al een aantal zonnestraten aangelegd. De technologie is ook al in Nederland toegepast bij de aanleg van fietsroutes.”

Het stadsbestuur van Tokio besteedt grote aandacht aan de inzet van nieuwe technologieën als potentiële bronnen van hernieuwbare energie. Tegen eind volgend decennium moeten duurzame bronnen ongeveer 30 procent van de totale energieconsumptie van de Japanse hoofdstad vertegenwoordigen.

Het stadsbestuur voegt eraan toe dat er geen enkele beperking bestaat op de installatie van zonnestraten. “Er is geen enkele situatie waarin de aanleg van een zonnestraat onmogelijk zou zijn,” aldus de woordvoerders. “Het concept kan dan ook tot een belangrijke vorm van hernieuwbare energie uitgroeien.”

Kosten

Wel geeft het stadsbestuur toe dat de hoge installatiekosten van de zonnestraten voorlopig een belangrijke uitdaging vormen. “Omdat de technologie in praktijk nog niet massaal is verspreid, kennen de componenten nog geen massaproductie,” zeggen de woordvoerders nog. “In Frankrijk vergt de aanleg van een kilometer zonnestraat een investering van 5 miljoen euro.”

In Tokio willen de autoriteiten de technologie vooral op overheidssites, zoals parkeerterreinen, implementeren. Daar zou het volume van de geproduceerde elektriciteit immers de hoge kosten van de aanleg van de zonnestraten kunnen verantwoorden.

Tokio hoopt met de implementering van de zonnestraat een voortrekkersrol te kunnen spelen. De stad wil daarbij van de uitstraling van de Olympische Spelen gebruik maken om de technologie te promoten en ook elders in Japan te laten aanleggen.

Meer