© Kristof Van Rompaey

OVERZICHT. Ruim 4.500 dode meesjes gevonden, oorzaak ligt mogelijk bij pesticiden

Velt en Vogelbescherming Vlaanderen organiseren een onderzoek naar de hoge sterfte bij kool- en pimpelmezen. De voorbije maanden vroegen ze om dode exemplaren te melden, iets wat meer dan duizend Vlamingen deden. Een van hen is Bert Van de moortel (35). Hij trof maar liefst acht dode vogeltjes aan in een nestkastje aan zijn voormalige huurwoning in Lier.

Kristof Van Rompaey

Vorig jaar al viel het bij Velt en de Vogelbescherming op dat er opvallend veel dode mezen werden vastgesteld. Daarom lanceerden ze dit jaar een oproep om tussen 15 maart en 15 mei dergelijke gevallen expliciet te melden. Dat bracht de teller op ruim 4.500 dode vogeltjes.

De vinders, zoals Bert Van de moortel, bewaarden de vogeltjes de voorbije weken in de diepvries. Vrijwilligers van de Vogelbescherming komen ze deze week ophalen in heel Vlaanderen. “Honderd vogels worden vervolgens onderzocht om de oorzaak van de sterfte te achterhalen”, stelt Gabriëlle Ma’ari van Velt.

Bekijk in onderstaande kaart hoeveel dode mezen er in uw gemeente werden gevonden.

(Lees verder onder de kaart)

Pesticiden

Hoewel voorlopig dus nog niet buiten kijf staat waaraan de mezen overlijden, gaat er toch een stevig vermoeden uit naar het gebruik van pesticiden. Van de moortel merkte bijvoorbeeld dat de diertjes aan zijn voormalige huurwoning stopten met tsjilpen nadat iemand in de buurt zijn buxussen behandelde met een neonicotinoïde.

“Voorlopig kunnen we daar geen uitspraken over doen”, stelt Ma’ari. “In september verwachten we pas de resultaten. Een kleinschaliger onderzoek in Nederland wees wel uit dat er verschillende pesticiden in de vogels aanwezig waren, waaronder DDT, dat al sinds de jaren 70 verboden is.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER