Direct naar artikelinhoud
Vakbondsactie

Antwerps ABVV-voorzitter schuldig aan kwaadwillige verkeersbelemmering

Bruno Verlaeckt.Beeld MLS

Het hof van beroep in Antwerpen heeft Antwerps ABVV-voorzitter Bruno Verlaeckt (50) schuldig verklaard aan het kwaadwillig belemmeren van het verkeer tijdens een nationale vakbondsactie. Hij kreeg geen straf opgelegd. Het hof bevestigt daarmee de uitspraak van de rechters in eerste aanleg.

en

De politie stelde tijdens de nationale stakingsdag van 24 juni 2016 in de vroege ochtend vast dat actievoerders van de socialistische vakbond vijf wegblokkades hadden opgeworpen op de toegangswegen naar de haven van Antwerpen. Voertuigen en obstakels waren dwars over de weg gezet en autobanden werden in brand gestoken op de rijbaan. Er was geen doorkomen aan, met lange files tot gevolg.

De actie was aangekondigd, maar er was aan de bevoegde instanties geen toestemming gevraagd of meegedeeld dat er wegblokkades gingen opgeworpen worden. De politie maande de vakbondsmilitanten dan ook aan om de rijbaan weer vrij te maken. Enkel aan de stakingspost op het kruispunt van de Scheldelaan met de Oosterweelsteenweg bleven militanten het verkeer hinderen en de confrontatie opzoeken. Ze werden daarbij opgehitst door Bruno Verlaeckt, die bestuurlijk werd aangehouden.

Het hof vond het bewezen dat het verkeer er kwaadwillig belemmerd werd. “De stakingspost werd niet alleen opgericht toen het nog donker was, maar ook op een druk kruispunt met verkeerslichten waar veel vrachtverkeer passeert en de maximaal toegelaten snelheid 90 kilometer per uur bedraagt. De massieve zwarte rookvorming van de brandende autobanden zorgde voor grote hinder en een sterk afgenomen zichtbaarheid. Het ligt voor de hand dat daardoor gevaarlijke omstandigheden werden gecreëerd”, aldus het hof.

Lees ook
Beeld MLS

‘Doorslaggevende rol’

Verlaeckt had volgens het hof “een determinerende en doorslaggevende rol” gespeeld bij het tot stand komen van de wegbelemmering. Hij had een coördinerende rol en bepaalde wat ter plaatse door de overige manifestanten diende te gebeuren. “Het hof is van oordeel dat de wegblokkade op het kruispunt van de Scheldelaan met de Oosterweelsteenweg werd opgezet en uitgevoerd zoals door beklaagde was gewild en voorbereid.”

“Er is geen procureur, er zijn geen vonnissen die de vakbeweging klein zullen krijgen”, zei een strijdvaardige Verlaeckt na de uitspraak tot een grote menigte vakbondsmilitanten. “Wij blijven schouder aan schouder vechten voor rechtvaardigheid, wat deze rechtbank vandaag ook heeft beslist, want het is maar een rechtbank. Zij oordeelt niet over de rechtvaardigheid van onze syndicale eisen en onze acties.”

Na de uitspraak hielden enkele honderden vakbondsmilitanten een korte optocht vanaf het Hof van Beroep in Antwerpen.