Gerenoveerde sluisdeur Pierre Vandammesluis wordt teruggeplaatst

In de haven van Zeebrugge wordt dinsdag, na een renovatie van meer dan een jaar, een sluisdeur teruggeplaatst. Het gaat om de meest zeewaartse sluisdeur van de Pierre Vandammesluis. De operatie neemt naar schatting veertien uur in beslag en maakt deel uit van een grootscheepse renovatie van de sluis.

Het gaat om de meest zeewaartse sluisdeur, die dus het meest te lijden heeft onder de getijden. Op 22 maart 2018 werd de sluisdeur losgekoppeld en overgebracht naar de achterhaven voor onderhoud. Oesters en slib werden verwijderd. De mechanische onderdelen werden nagekeken en er zijn nieuwe technologieën en systemen geïnstalleerd. De sluis kreeg ook een nieuwe laag verf.

Voor de plaatsing wordt het hijsschip ‘Rambiz’ gebruikt. Dat is een drijvende bok die een gewicht van 3300 ton kan tillen. Dat is nodig want de sluisdeur weegt 2.500 ton en heeft een oppervlakte van een kwart van een voetbalveld. Er zijn zowat 50 mensen betrokken bij de operatie.

Sinds 2010 gebeuren er continu structurele renovatiewerken aan de Pierre Vandammesluis. Ook de komende jaren zal nog een sluisdeur worden losgekoppeld en gerenoveerd. Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken schat de volledige renovatie af te ronden tegen de zomer van 2023. De totale renovatiekost zal ongeveer 120 miljoen euro bedragen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen