Filip Dewinter (Vlaams Belang) volgt N-VA’er Kris Van Dijck op als voorzitter van Vlaams Parlement: “Ik zat hier niet op te wachten”

Kris Van Dijck (N-VA) heeft, na een beschuldiging van uitkeringsfraude in samenwerking met een prostituee, ontslag genomen als voorzitter van het Vlaams Parlement. De eerste ondervoorzitter neemt nu zijn functie over: in dit geval Filip Dewinter. “Ik zat hier niet op te wachten”, zegt het Vlaams Belang-kopstuk.

mtm, jvh

Kris Van Dijck neemt ontslag na een wel erg woelige week. Enkele dagen geleden kwam nog aan het licht dat hij met 1,4 promille alcohol in het bloed met zijn auto tegen een aanhangwagen was gereden en nu wordt hij door P-Magazine beschuldigd van uitkeringsfraude in samenwerking met een prostituee. Hoewel Van Dijck zegt dat hij “nooit iets deed wat tegen de wet inging”, nam hij na partijoverleg donderdag toch ontslag. Daardoor wordt eerste ondervoorzitter Filip Dewinter nu de facto voorzitter van het Vlaams Parlement.

LEES OOK. Kris Van Dijck (N-VA) neemt ontslag als Vlaams Parlementsvoorzitter: P-Magazine schrijft dat hij escortmeisje hielp met fraude

“Oneervol”

De opvolging is tijdelijk. Het ambt van Vlaams Parlementsvoorzitter komt nog altijd toe aan N-VA als grootste fractie. Het is nu aan de partij om een nieuwe kandidaat aan te duiden. In de volgende plenaire vergadering van het Vlaams Parlement, die dus zal worden voorgezeten door Dewinter, zal er over die kandidaat worden gestemd.

Filip Dewinter zegt dat hij het reglement nog niet heeft nagekeken over de zaak en dat ook de diensten nagaan wat er precies kan en moet gebeuren. In principe schuift Dewinter als eerste ondervoorzitter door na het ontslag van Van Dijck. Dewinter krijgt daarbij alle bevoegdheden van een parlementsvoorzitter.

N-VA zal donderdag echter meteen een nieuwe tijdelijke voorzitter voordragen, maar zegt donderdag nog niet wie dat zal zijn. “Het reglement bepaalt dat het aan de grootste fractie is om, zolang er geen regering is, een tijdelijke voorzitter voor te dragen”, aldus N-VA-fractieleider Mathias Diependaele.

“Oneervol”

Dewinter zelf vindt het alvast “oneervol” dat hij door het ontslag van Kris Van Dijck nu voorzitter van het Vlaams Parlement wordt. “Ik zat hier niet op te wachten en was liever op een andere manier voorzitter geworden”, zegt de Vlaams Belanger. Hij kondigde aan dat hij vrijdagvoormiddag om 11 uur het Bureau van het Vlaams Parlement, verantwoordelijk voor het administratieve en financiële bestuur van het parlement, samenroept om zich te beraden over wat er nu moet gebeuren. “Blijf ik aan als voorzitter tot er een nieuwe regering is, of vinden de andere partijen dat er een nieuwe voorzitter ad interim moet komen”, aldus Dewinter, die benadrukt dat hij zijn verantwoordelijkheid opneemt.

Over de feiten zelf wil Dewinter niets kwijt. “Dat is een privézaak. Maar als er politieke uitlopers zijn met fraude, is dat natuurlijk een ander paar mouwen”. Dewinter benadrukt echter dat Van Dijck het voordeel van de twijfel geniet en het recht op verdediging heeft. “Dit werpt geen goed licht op de politiek. Een diepgaand onderzoek zal zeer nuttig zijn”, besluit hij.

Snelle wissel

Groen-fractieleider Björn Rzoska vindt dat het Vlaams Parlement snel een nieuwe voorzitter moet aanduiden, “wat mij betreft morgenvroeg al”. “Ik denk dat de situatie (van Van Dijck, nvdr.) inderdaad onhoudbaar was geworden. Voor hem persoonlijk zal dit een grote ramp zijn, maar hij heeft toch een voorbeeldfunctie als Vlaams parlementsvoorzitter”, aldus Rzoska.

En ook SP.A-fractieleider Conner Rousseau vindt dat het bureau van het Vlaams Parlement snel moet samenkomen om de opvolging van Van Dijck te bespreken. Maar hij benadrukt meteen dat er “een goede keuze” moet gemaakt worden. “Ik weet dat het de gewoonte is dat de grootste partij, dus N-VA, iemand voordraagt. En van mij mag het ook gerust iemand van N-VA zijn, maar ik zou willen oproepen om iemand te kiezen die boven de partijgrenzen kan staan, iemand die kan verbinden en het parlement op een geloofwaardige manier kan leiden”.

LEES OOK. Oppositie: “Ik zou al opgestapt zijn na het dronken rijden”

Herman De Croo

Ook vorige maand was Filip Dewinter al bijna parlementsvoorzitter geworden, maar daar werd toen nog een stokje voorgestoken door Herman De Croo (Open VLD). De 81-jarige De Croo was niet van plan nog te gaan zetelen, maar de traditie wil dat het parlementslid met de hoogste anciënniteit de honneurs als voorzitter mag waarnemen op de installatievergadering van het Vlaams Parlement. “Het zal u niet verbazen dat ik dat ben”, aldus De Croo vorige maand. De tweede in de rangorde was Filip Dewinter. “Om te vermijden dat de 123 andere Vlaamse Parlementsleden de eed moeten afleggen in zijn handen, keer ik dus nog even terug.”

LEES OOK. Herman De Croo laat 570.000 euro schieten, alleen maar om Filip Dewinter een hak te zetten: “Dat gaan we toch niet aan hem overlaten?”

bekijk ook

Kris Van Dijck verlaat vroegtijdig 11 juli-viering

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen