Direct naar artikelinhoud
InterviewOntslag Van Dijck

Politicoloog Sinardet analyseert: ‘Hij mocht net als eerste burger van Vlaanderen het volk toespreken, en dan gebeurt dit’

Kris Van Dijck (N-VA) op het moment voor zijn speech.Beeld Tim Dirven

Eerst werd hij betrapt op dronken rijden, vandaag kwamen er beschuldigingen van sociale fraude bij. N-VA’er Kris Van Dijck neemt ontslag als parlementsvoorzitter. Professor politicologie Dave Sinardet (VUB) meet de schade op.

Hoe belastend is dit voor N-VA?

Sinardet: “De partij mag blij zijn dat de verkiezingen net achter de rug zijn, denk ik. Als zou blijken dat de beschuldigingen kloppen, dan kan de impact groot zijn. Het gedrag van één persoon bepaalt niet het imago van de hele partij, maar dit is erg pijnlijk. De N-VA is bij uitstek de partij die van leer trekt tegen sociale fraude, maakt daar een punt van in haar discours en haar programma. Net daartegen lijkt Van Dijck gezondigd te hebben. En dat komt uit net op de Vlaamse feestdag. Hij mocht net als eerste burger van Vlaanderen het volk toespreken, en dan gebeurt dit.”

Van Dijck zou een relatie hebben gehad met een escort. Wat een politicus doet in zijn privéleven is toch zijn zaak?

“In ons land bestaat gelukkig geen cultuur zoals in Groot-Brittannië, waar de seksuele escapades van politici tot in detail worden uitvergroot in de tabloids. Gelukkig maar, al zouden er ook in ons land genoeg pagina’s gevuld worden. Dat hij mogelijk een relatie had met een callgirl, maakt het voor hem extra gênant, maar dat is het punt niet. Hij wordt nu beschuldigd dat hij haar aan een uitkering heeft geholpen na een frauduleus faillissement. Dat maakt het politiek belangrijk. Deed hij hetzelfde voor zijn moeder, een vriend of zijn zus, dan was dat nèt zo erg geweest. Zo is het ook niet relevant hoeveel politici drinken, tenzij ze totaal niet meer functioneren. Er zijn er genoeg politici met een alcoholprobleem, zoals N-VA-voorzitter Bart De Wever zelf ooit zei. Maar dat Van Dijck betrapt is achter het stuur met te veel drank op en zo de wet overtrad, maakt het een politiek feit.”

Politicoloog Dave Sinardet (VUB).Beeld Tim Dirven

Had hij al eerder ontslag moeten nemen?

“Het valt op dat de N-VA zich graag spiegelt aan de Noord-Europese politieke cultuur. Het gaat dan vooral de sociaal-economische plannen die daar worden uitgetekend. Maar een politicus die daar dronken rijdt, neemt daar wel onmiddellijk ontslag. Kijk naar de Zweedse minister die werd daar betrapt met maar 0,2 promille in het bloed en meteen opstapte. De ministeriële verantwoordelijkheid wordt daar veel strikter geïnterpreteerd.Dat zie je in Vlaanderen veel minder. In tegendeel, toen bleek dat Van Dijck dronken tegen aanhangwagen was gebotst, minimaliseerde hij zijn daden. Hij had het over een ‘glaasje te veel’, in realiteit ging het over tien glazen te veel. N-VA hield hem aan boord, maar ook geen enkele partij vroeg zijn ontslag.”

Hoe belangrijk is Van Dijck binnen de N-VA?

“Het grote publiek leert Van Dijck, jammer genoeg voor hem, pas deze week kennen. Hij draait al lang mee in de partij, stond erg sterk in zijn eigen streek, maar bekleedde tot voor kort geen nationaal zichtbare functie. Hij was wel even fractieleider voor N-VA, maar het belang daarvan is eerder beperkt. Hij kon wel op sympathie en steun rekenen binnen de partij. Anders was hij na zijn aanrijding geen voorzitter kunnen blijven. De partij koos er duidelijk voor om hem een tweede kans te geven.”