Direct naar artikelinhoud
Ontslag Kris Van Dijck

Kris Peeters geeft e-mail van Kris Van Dijck vrij: ‘Kan er enige spoed zijn?’

Kris Peeters geeft e-mail van Kris Van Dijck vrij: ‘Kan er enige spoed zijn?’
Beeld BELGA

Voormalig minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft de e-mail van Kris Van Dijck (N-VA) vrijgegeven waarin die laatste vraagt om met spoed voor een uitkering te zorgen. Er is ‘geen inhoudelijke tussenkomst’ geweest, benadrukt Peeters.

Van Dijck zou in de loop van 2014 een escort aan een uitkering van meer dan 5.000 euro van het FSO hebben geholpen, zo schrijft P-Magazine. Dat fonds, voluit ‘Fonds tot vergoeding van de in geval van Sluiting van Ondernemingen ontslagen werknemers’, kan in bepaalde gevallen werknemers vergoeden wanneer de onderneming waar zij voor werkten failliet is gegaan. De onderneming in kwestie werd slechts een paar maanden voordien opgericht, schijnbaar met de bedoeling snel weer opgedoekt te worden. 

Van Dijck contacteerde daarvoor toenmalig minister van Werk Peeters. Die geeft nu Van Dijcks e-mail van 20 november 2014 vrij. Daarin stelt Van Dijck dat er een correcte afhandeling van het dossier dient te gebeuren, maar vraagt hij of “enige spoed kan zijn, gelet dus op die moeilijke financiële situatie van betrokkene”.

De mail van Kris Van Dijck.Beeld rv

Het FSO besliste vervolgens op 4 december om een uitkering toe te kennen, en op 12 december werd “het verschuldigde bedrag” uitgekeerd. Daarvan bracht Peeters Van Dijck op 23 maart 2015 op de hoogte.

Peeters benadrukt dat hij enkel extra informatie gevraagd heeft aan het FSO, “zoals dat voor elk ander dossier gebeurt”, maar stelt dat er van zijn kant “geen inhoudelijke tussenkomst” is geweest.