Direct naar artikelinhoud
Oeigoeren

22 landen, waaronder België, vragen China te stoppen met opsluiten van Oeigoeren

22 landen, waaronder België, vragen China te stoppen met opsluiten van Oeigoeren
Beeld AP

België heeft samen met 21 andere landen een gezamenlijk statement bezorgd aan de mensenrechtenraad van de VN, waarin ze China vragen te stoppen met het massaal opsluiten van de Oeigoerse, etnische minderheid. 

Volgens VN-waarnemers en activisten sluit China in de Xinjiang-provincie minstens 1 miljoen Oeigoeren op in kampen. China beschouwt die als heropvoedingskampen in een strijd tegen moslimextremisme. De brief roept China ook op om de hoge commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Michelle Bachelet, toegang te verlenen tot Xinjiang.

Ngo Human Rights Watch heeft de brief gepubliceerd en daaruit blijkt dat ook België hem heeft ondertekend, naast vooral Europese landen, en Japan, Canada en Australië. “Dit ligt in lijn met ons beleid ten aanzien van China”, zegt de woordvoerder van Buitenlandse Zaken. “We brengen dit in bilaterale gesprekken ter sprake, en in de EU-China-relaties, maar dus ook multilateraal, in de mensenrechtenraad van de VN.”

Toch onderstreept iedereen het belang van deze boodschap, want het is het eerste collectief signaal aan China, en op expliciete vraag van de opstellers wordt het publiek gemaakt. 

China reageerde zeer ontevreden. Zijn ministerie van Buitenlandse Zaken stelde dat de brief ‘de feiten negeert’.  De Verenigde Staten staan niet tussen de ondertekenaars, want de regering-Trump besliste een jaar geleden om uit die mensenrechtenraad te stappen.