© REUTERS

Orange en Proximus gaan mobiel netwerk delen

Proximus en Orange België gaan hun mobiele toegangsnetwerken delen. Daartoe hebben de telecombedrijven donderdag een ‘term sheet’ ondertekend. De samenwerking moet beide bedrijven onder meer in staat stellen om een betere dekking aan te bieden en in de toekomst 5G sneller en breder uit te rollen, zo melden Proximus en Orange in een gezamenlijke mededeling.

jvh

In de volgende maanden zullen werkgroepen van Proximus en Orange alle modaliteiten van de samenwerking, waaronder het organisatiemodel van de joint venture, vastleggen. Tegen het einde van het jaar moet een definitieve overeenkomst uit de bus komen. “De bedoeling is om de voorbereidende werken in het eerste kwartaal van 2020 aan te vatten”, luidt het.

De joint venture zal niets veranderen aan de producten en de diensten die de twee operatoren aanbieden. Proximus en Orange België benadrukken in de mededeling dat ze “onafhankelijke concurrenten op het vlak van diensten en prijzen blijven”.

Door het delen van het mobiele toegangsnetwerk zullen er wel minder antennesites nodig zijn. “Het zal ons helpen operationele kostenefficiënties te realiseren, zodat we de uitrol van de toekomstige netwerken kunnen ondersteunen en digitale investeringen kunnen financieren”, zegt Dominique Leroy, de CEO van Proximus, daarover in een mededeling.

Minister De Backer “waakzaam over voldoende concurrentie”

Minister van Telecom, Philippe De Backer (Open VLD), is “waakzaam over voldoende concurrentie op de Belgische telecommarkt”. Volgens De Backer kan de joint venture goed nieuws zijn voor de consumenten “als er ook snel investeringen volgen en de verlaagde kosten terug te vinden zijn in de factuur van klanten”. “Maar wanneer operatoren erin slagen om én hun kosten én de concurrentie te verlagen, dan is dat uitstekend nieuws voor de aandeelhouders.”

De minister zegt daarom waakzaam te zullen blijven voor voldoende concurrentie op de markt. “Want minder concurrentie leidt per definitie tot minder investeringen en nog hogere prijzen. Dat bewijzen de studies over onze eigen Belgische markt ook keer op keer.”

Met name met de uitrol van 5G in ons land ziet De Backer een mogelijk probleem. “De uitrol van 5G zal in het begin vooral een impact hebben op de zakelijke markt en de industriële toepassingen voor 5G. Proximus en Orange beschikken samen over een zeer groot marktaandeel in dit segment. Bij de grotere bedrijven, de eerste potentiële 5G klanten, beschikken ze samen over een quasi-monopolie. Het 5G radio-netwerk dat ze samen gaan uitrollen dreigt dus een monopolie-netwerk worden”, zegt hij. “Door een gebrek aan concurrentie zou de uitrol van een industrieel en zakelijk netwerk wel eens zéér traag kunnen gebeuren en de prijzen zéér duur zijn.”

De Backer benadrukt dat hij juist snelheid wil maken met de introductie van 5G. “Dat is essentieel voor onze toekomstige concurrentiepositie en onze digitale economie”, zegt hij. “Als de huidige drie telecomoperatoren (naast Proximus en Orange nog Telenet, red.) niet snel investeren in 5G, bevestigt dit nogmaals de case voor de introductie van een vierde operator op ons grondgebied om de concurrentie te versnellen en versterken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer