8 opmerkelijke nieuwe feiten over ouder worden

1. Je wordt gelukkiger naarmate je ouder wordt

“Ik ben tegen ouder worden, want je wordt niet wijzer naarmate de jaren vorderen. Integendeel, je krijgt een hoop kwalen. Mensen leggen er graag een laagje vernis op en zeggen dan:‘ Ach, je wordt milder. Je begrijpt het leven beter en leert de zaken te accepteren.’ Ik zou dat allemaal gelijk inruilen om opnieuw 35 te zijn.

Met deze uitspraken omschrijft de ondertussen 83-jarige Amerikaanse filmregisseur Woody Allen hoe hij het ouder worden ervaart. Toch is het niet allemaal kommer en kwel, want een aantal recente studies bracht 8 opmerkelijke nieuwe feiten over ouder worden aan het licht.

women fifties fifty babyboomer happy

Mensen zijn het gelukkigst rond hun achttiende verjaardag, maar krijgen het daarna moeilijk met het echte leven om pas rond hun vijftigste opnieuw eenzelfde mate van geluk te ervaren. Dan lijken de grootste problemen opnieuw te verdwijnen. De onderzoekers geven niet echt veel uitleg over het fenomeen. Ze ondervroegen 340.000 Amerikanen tussen 18 en 85 en wilden gewoon weten wanneer ze het gelukkigst waren geweest.

2. Een ongelukkige kindertijd verkort je leven

child unhappy

Mensen die als kind werden misbruikt, een ouder verloren of een ander trauma moesten verwerken worden sneller ouder dan mensen bij wie dat niet het geval was. Uit een studie van de staatsuniversiteit van Ohio bleek dat mensen die negatieve emoties en slechte ervaringen uit hun kindertijd meezeulden, meer last hadden van ontstekingen en van sneller verouderende lichaamscellen.

3. Langer studeren vermindert de kans op dementie

man older read book study serious

Engelse en Finse wetenschappers die de breinen van 872 mensen onderzochten ontdekten dat mensen die tot op latere leeftijd hadden gestudeerd beter gewapend bleken in de strijd tegen dementie en andere ouderdomgerelateerde ziektes.  Gemiddeld daalde het risico om dement te worden met 11% voor elk jaar dat iemand langer op school bleef zitten.

4. Frisdranken maken je sneller oud

man older wrinkles wink

Uit een studie van de universiteit van Harvard en de Nagasaki University Graduate School of Biomedical Sciences in Japan blijkt dat fosfaat, een belangrijk ingrediënt van frisdrank, het verouderingsproces doet versnellen. Dit bestanddeel doet huid en spieren verschrompelen en kan ook het hart en de nieren beschadigen.  De onderzoekers bestudeerden het effect van fosfaat op drie verschillende soorten muizen. De eerste groep was genetisch gemanipuleerd, waardoor ze van nature meer fosfaat hadden dan normaal. Ze leefden tussen de acht en de vijftien weken en kampten met gezondheidsproblemen die nauw samen gaan met vroegtijdige sterfte. De tweede groep had een normaal niveau van fosfaat, zij leefden twintig weken. De derde groep kreeg een dieet met veel fosfaat. Ze stierven allemaal ook op 15 weken. Een reeks ziektes, waaronder pancreaskanker, zwakke spieren en verlamming kan wetenschappelijk worden gelinkt aan frisdranken.

5. Wie denkt dat hij gaat vallen, zal vallen

old lady cane walking stick

Negatief denken kan ernstige gevolgen hebben. Uit een studie blijkt dat mensen die bang zijn om te vallen daadwerkelijk ook makkelijker tegen de grond gaan. De Australische University of New South Wales onderzocht  500 mensen tussen 70 en 90 en stelde vast dat ouderlingen in de groep die het minste kans maakten om te vallen maar er wel bang voor waren uiteindelijk bijna even makkelijk vielen als de mensen in de groep die het meeste kans maakten om te vallen.

6. Hoe ouder we worden, hoe minder we slapen.

Naarmate de mens ouder wordt, zijn de hersenen minder goed in staat signalen van het lichaam over de slaapbehoefte op te vangen. Dat is de reden waarom ouderen beduidend minder goed slapen.

Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of California op basis van een studie bij een populatie ratten. De vaststelling van dit probleem kan volgens de onderzoekers belangrijke consequenties hebben. De conclusies bieden volgens hen immers de mogelijkheid om geschikte therapieën en geneesmiddelen te ontwikkelen om het probleem aan te pakken. “Sommige theorieën gaan ervan uit dat de mens op oudere leeftijd met minder nachtrust kan functioneren,” benadrukt onderzoeksleider Matthew Walker, professor psychologie aan de University of California. “In realiteit moet echter worden vastgesteld dat het oudere brein er vaak niet meer in lukt om de signalen op te vangen die door het lichaam worden verstuurd.”

7. Hoe ouder we worden, hoe makkelijker we onze eigen leugens gaan geloven

 Pixabay/Wolfgang Eckert

Oudere personen lopen een groter risico dat ze snel in hun eigen leugens beginnen te geloven. Amper vijfenveertig minuten volstaan om hen te laten geloven in onwaarheden die ze eerder zelf hebben uitgesproken. Dat is de boodschap van een onderzoek van wetenschappers aan de Brandeis University in de Amerikaanse staat Massachusetts, gebaseerd op de registratie van de hersenactiviteiten van tweeënveertig jongere en oudere volwassenen.

De respondenten dienden een vragenlijst met meer dan honderd vragen te beantwoorden over hun activiteiten de dag voordien. Ouderen, tussen zestig en tweeënnegentig jaar oud, bleken nadien het gemakkelijkst de uitgesproken leugens als waarheid aan te nemen.

“Er moet dan ook worden geconcludeerd dat oudere bevolkingsgroepen een grotere moeite ervaren om waarheden en verzinsels van elkaar te kunnen onderscheiden.”

8. De tijd gaat sneller naarmate we ouder worden, maar waarom?

De mens ervaart met het ouder worden een steeds verder versnellend tijdsverloop. Dat is te wijten aan het feit dat een vergelijking wordt gemaakt met de levensloop die men al achter de rug heeft. Dat zegt Christian Yates, docent mathematische biologie aan de University of Baht.

“Voor jongeren lijkt de zomervakantie eeuwig te duren, maar naarmate men ouder wordt beginnen de weken, maanden en seizoenen steeds sneller voorbij te glijden,” benadrukt Christian Yates. “Er werden voor die ervaring al verschillende theorieën gesuggereerd. Onder meer werd gewezen op het ritme van biologische signalen zoals hartslag en ademhaling, die vertragen naarmate men ouder wordt. Omdat jongeren daarbij tijdens een bepaalde periode een groter aantal signalen registreren, lijkt ook meer tijd te zijn gepasseerd.” “Andere theorieën stellen dat het jonge brein veel meer tijd nodig heeft om massale hoeveelheden nieuwe informatie te verwerken, waardoor een vertragend effect zou ontstaan.”

“Die theorieën kunnen echter niet alle aspecten van het fenomeen vatten,” zegt Yates. “Een sluitende verklaring kan echter worden gevonden in logaritmische gradaties, die vergeleken kunnen worden met de schaal van Richter voor aardbevingen.” “Richter hanteert geen indelingen met een gelijke waarde. Elke volgende graad vertegenwoordigt een vertienvoudiging van de gemeten beweging. Datzelfde systeem is ook op het tijdsbesef toepasbaar.”


Meer