Apple Park in de top 5 van duurste gebouwen ter wereld

Het hoofdkwartier van het Amerikaanse technologieconcern Apple in Cupertino heeft een waarde van 3,6 miljard dollar. Dat blijkt uit de fiscale statistieken van Santa Clara County, de regio waarin het gebouw is gelegen. Daarmee behoort Apple Park tot de vijf duurste gebouwen van de wereld. Indien men ook de uitrusting van het complex – zoals computers, meubilair en ander materiaal – meerekent, loopt die waarde verder op tot 4,17 miljard dollar. De fiscale raming valt niet perfect samen met de marktwaarde, die aangeeft hoeveel geld het complex bij een eventuele verkoop zou opbrengen.

Met een vastgoedheffing van ongeveer 1 procent zou Apple voor zijn hoofdkwartier aan de overheid jaarlijks ongeveer 40 miljoen dollar moeten afdragen.

Opvallend

Apple Park opende twee jaar geleden zijn deuren. “Zelfs in Silicon Valley, dat zich een van de meest waardevolle vastgoedmarkten van de wereld mag noemen, valt het hoofdkwartier van Apple op,” benadrukt Roland Li, vastgoedspecialist bij de Amerikaanse krant San Francisco Chronicle.

“Het complex heeft een oppervlakte van ruim 260.000 vierkante meter. Bovendien is gebruik gemaakt van bouwmaterialen van het hoogste kwaliteitsniveau. Ook de grote glazen oppervlaktes vallen op. Maar alleen al het opmerkelijke design zorgt ervoor dat het gebouw onmiddellijk in het oog springt.”

Het Apple Park is een opmerkelijke verschijning tussen het duurste vastgoed van de wereld. Die ranglijst wordt immers in belangrijke mate gedomineerd door hoogbouw. Apple Park daarentegen telt slechts vier verdiepingen.

Het One World Trade Center in New York, met 541 meter het hoogste gebouw van de Verenigde Staten, kostte 3,9 miljard dollar. Het gebouw, eigendom van de Port Authority of New York and New Jersey, heeft een oppervlakte van 325.160 vierkante meter. De bouw van het Marina Bay Sands in Singapore vergde een investering van 5 miljard dollar. De kerncentrale van Olkiluoto in Finland kostte meer dan 6 miljard dollar.

Mekka

De duurste gebouwen van de wereld bevinden zich echter in Saudi-Arabië. De waarde van de Abraj Al Bait Towers in Mekka wordt geraamd op een bedrag van 15 miljard dollar. Aan de Grote Moskee, eveneens in Mekka, wordt zelfs een bedrag van 100 miljard dollar gekoppeld.

“Apple kan zich de fiscale lasten voor zijn hoofdkwartier best veroorloven,” merkt Roland Li op. “Het voorbije kwartaal kon Apple 58 miljard dollar inkomsten melden. Daarop maakte de onderneming een winst van 11,5 miljard dollar. Het bedrijf zou echter mogelijk ook beroep kunnen aantekenen tegen d heffing. Dat heeft Apple eerder al gedaan voor andere gebouwen.”

Apple is in Santa Clara County de grootste betaler van immobiliënbelasting. Over het voorbije fiscale jaar betaalde de onderneming 56 miljoen dollar vastgoedbelasting. Daarna volgen het energiebedrijf Pacific Gas & Electric en het internetconcern Google.

Meer