Huawei investeert 3,1 miljard in Italië

Het Chinese telecomconcern Huawei Technologies heeft plannen om de volgende drie jaar 3,1 miljard dollar te investeren in Italië. De Italiaanse regering moet zijn macht over de nationale telecomsector echter op een transparante, efficiënte en eerlijke manier gebruiken. Dat heeft Thomas Miao, directeur van Huawei Italia, gezegd. De woorden van Miao hebben betrekking op de Italiaanse plannen voor de aanleg van een netwerk voor mobiele technologie van de vijfde generatie (5G).

In Italië heeft de overheid zich de macht toegeëigend om in het belang van de nationale veiligheid in de telecomsector te interveniëren.

Bekommernis

“Indien de Italiaanse overheid het aangewezen acht om in de sector in te grijpen, moet dat beleid naar alle aanbieders in de Europese Unie worden uitgebreid,” benadrukte Thomas Miao. Hij drukte daarbij zijn vrees uit over het feit dat die inmenging zou ingegeven zijn door een bezorgdheid over de potentiële betrokkenheid van Chinese bedrijven zoals Huawei of ZTE Corporation in de ontwikkeling van 5G-netwerken.

Een woordvoerder van de Italiaanse overheid had recent over de potentiële betrokkenheid van de Chinese bedrijven in de sector zijn bekommernis uitgesproken.

Miao zei ook dat Huawei in Italië over een periode van drie mogelijk duizend nieuwe banen zou kunnen creëren. Hij bevestigde daarbij dat het bedrijf in de Verenigde Staten duizend arbeidsplaatsen zal schrappen. “Indien Huawei ook volgende maand in de Verenigde Staten op de zwarte lijst blijft staan, zal de onderneming naar een alternatief plan overstappen om zijn bevoorrading te garanderen,” aldus de Italiaanse topman.

De Verenigde Staten hebben bij Italië en andere Europese bondgenoten aangedrongen om uitrusting van Huawei en ZTE Corporation te vermijden. Volgens de Amerikaanse autoriteiten vormen beide bedrijven een veiligheidsrisico. Dat wordt door de geviseerde ondernemingen met klem ontkend.

De Italiaanse regering, gevormd door de partijen Movimento Cinque Stelle (M5S) en Lega, sloot zich in maart aan bij het Belt & Road Initiative (BRI) van de Chinese president Xi Jinping. Italië was daarmee de eerste grote westerse natie die zich achter het Chinese project heeft geschaard. Het land hoopt door de samenwerking zijn kwakkelende economie een nieuwe impuls te kunnen bezorgen.

Gevoelig

Die beslissing is in de Verenigde Staten echter op boze reacties onthaald. Ook bij een aantal andere lidstaten van de Europese Unie heerst er onbegrip. Men vreest immers dat China op die manier toegang zou kunnen krijgen tot gevoelige Europese technologie.

Om die bekommernissen af te zwakken heeft Italië echter een nieuw decreet ingevoerd. Daarbij kreeg de overheid een grotere macht in beslissingen over de uitrol van het Italiaanse 5G-netwerk. Het decreet moet nog wel door het Italiaanse parlement worden goedgekeurd. Miao vraagt dat de macht van de Italiaanse overheid terzake op alle aanbieders van 5G-technologie betrekking zou hebben.

“Het is uitermate dat de 5G-technologie neutraal is,” benadrukte Miao. “De nieuwe normen moeten betrekking hebben op alle aanbieders van de technologie. Alleen op die manier kan van de eerste dag een veilige en betrouwbare infrastructuur worden gegarandeerd.”

Onder meer Telecom Italia en Vodafone Italia hebben plannen om in het land een gemeenschappelijke 5G-infrastructuur uit te rollen. Beide bedrijven wachten echter op het decreet. Dat moet immers bepalen op welke manier ze met Chinese partners zoals Huawei kunnen omgaan.

Meer