Ikea sluit zijn enige fabriek in de VS

Het Zweedse meubelbedrijf Ikea sluit zijn fabriek in Danville in de Amerikaanse staat Virginia. Het bedrijf verschuift de activiteiten naar Europa, waar de productiekosten naar eigen zeggen lager zijn. Danville was de enige productiesite van Ikea in de Verenigde Staten. De verhuizing resulteert in het verlies van ongeveer driehonderd banen.

Ikea opende de fabriek in Danville elf jaar geleden. De Zweedse keten vervaardigt in de vestiging houten rekken en opbergkasten. De producten worden in de winkels van Ikea in de Verenigde Staten en Canada verkocht.

Kostenstructuur

“We hebben er alles aan gedaan om het concurrentievermogen van de vestiging in Danville te versterken,” benadrukt Bert Eades, directeur van de fabriek. “Dat bleek helaas niet mogelijk. We zijn er niet gelukt om de betere kostenvoorwaarden te vinden die noodzakelijk waren om de productie in Danville op langere termijn voort te zetten.”

“Door de verhuis van de productie naar Europa zullen de voorraden voortaan weliswaar met import op de Amerikaanse markt komen. Maar zelfs met die invoer zullen de meubelproducten op de Amerikaanse markt goedkoper dan voorheen kunnen worden aangeboden. De kosten van de grondstoffen was in Danville een cruciale pijler voor de beslissing om de productie stop te zetten.”

Ikea heeft in Europa, China en Rusland meer dan veertig productiesites. Daar werken ongeveer twintigduizend mensen.

Sherman Saunders, voormalig burgemeester van Danville, wees erop dat Ikea de Amerikaanse stad belangrijke baten heeft gebracht. “De onderneming heeft de lokale economie geholpen om na de terugval van de textielindustrie en de tabaksproductie een nieuwe activiteit te vinden,” aldus Saunders.

“Het is uiteraard spijtig dat Ikea zijn lokale vestiging sluit, maar de fabriek heeft de plaatselijke economie veel meer opgebracht dan de investeringen die de lokale gemeenschap heeft gedaan om de onderneming aan te trekken.”

Ken Larking, city manager van Danville, wees erop dat de vestiging de stad jaarlijks ongeveer 500.000 dollar fiscale inkomsten opleverde. “Uiteraard zal de stadsbegroting dat verlies voelen,” erkende Larking. “Maar de aanwezigheid van Ikea heeft de stad ongetwijfeld een nettovoordeel opgeleverd.”

“Het bedrijf heeft in Danville minstens 85,5 miljoen dollar geïnvesteerd. Er werden bovendien ongeveer driehonderd banen gecreëerd.”

Fiscaal

In ruil voor zijn investering kon Ikea in Danville wel rekenen op ongeveer 3,8 miljoen dollar fiscale tegemoetkomingen. Het bedrijf kon de terreinen voor zijn fabriek bovendien voor amper 1 dollar per jaar huren. Er was ook overeengekomen dat Ikea de site voor een symbolisch bedrag van 1 dollar definitief kon aankopen. Van die optie heeft het Zweedse concern eerder dit jaar ook daadwerkelijk gebruik gemaakt.

Larking merkt op dat het lokale bestuur geen bijkomende incentives heeft aangeboden om de fabriek alsnog open te kunnen houden. “Ikea maakte immers duidelijk dat de sluiting van de fabriek te maken had met de hoge grondstoffenprijzen in de Verenigde Staten,” aldus de manager. “Dat is een structureel nadeel waarop het lokale beleid geen enkele vat heeft.”

Ikea heeft echter wel beloofd om de getroffen werknemers te helpen een nieuwe baan te vinden. De onderneming heeft ook toegezegd om te helpen bij de zoektocht naar een nieuwe gebruiker voor zijn vestiging in Danville.

Meer