Privé-gegevens van 5 miljoen Bulgaren gehackt door Russen?

Onbekende hackers hebben in Bulgarije de persoonlijke gegevens van miljoenen burgers gestolen. Er is daarbij echter een duidelijke band met Rusland. Dat heeft Vladislav Goranov, Bulgaars minister van financiën, gezegd. De gegevens zouden zijn verzameld door een digitale aanval op de databanken van de Bulgaarse belastingdienst. De aanval heeft de Bulgaarse premier Boyko Borissov aangezet om een spoedvergadering samen te roepen met alle veiligheidsdiensten van het land. Volgens Borissov zou het incident immers de nationale veiligheid van het land in het gedrang kunnen brengen.

Het merendeel van de Bulgaarse burgers zou door de aanval zijn geraakt. Het land heeft ongeveer zeven miljoen inwoners. De hackers zouden de gegevens van vijf miljoen partijen hebben kunnen bemachtigen.

Gevechtsvliegtuigen

Naast particulieren zouden ook bedrijven door de aanval zijn geraakt. Het incident is de grootste virtuele aanval die Bulgarije ooit heeft moeten verwerken. Minister Goranov benadrukte dat de daders bij hun contacten met Bulgaarse media een spoor naar een Russische domein hebben achtergelaten. De Bulgaarse regering zou inmiddels de hulp hebben ingeroepen van het agentschap voor cyberbeveiliging van de Europese Unie.

Over de motieven achter de aanval lopen de meningen uit elkaar. Volgens Mladen Marinov heeft het incident wellicht te maken met de beslissing van de Bulgaarse regering om een vloot gevechtsvliegtuigen F-16 van het Amerikaanse defensiebedrijf Lockheed Martin aan te kopen.

“Het is wellicht niet toevallig dat beide gebeurtenissen kort op elkaar volgen,” aldus Marinov. “De beslissing over de aankoop van het gevechtsvliegtuig viel slechts één dat voor de aanval. Virtuele aanvallen zijn meestal het werk van georganiseerde criminele groepen op zoek naar financiële winsten. In die geval zijn echter ook politieke motieven mogelijk.”

Minister Goranov verwierp echter het verband tussen de digitale aanval en de aankoop van de gevechtsvliegtuigen. “De cyberaanval had immers plaats voor een akkoord over de vliegtuigen werd bereikt,” aldus de Bulgaarse minister van financiën.

Corruptie

Bulgaarse media, die van de hackers een email hebben ontvangen, zeggen dat de boodschap teruggaat tot de Russische mailprovider Yandex. Er is geen losgeld gevraagd. De boodschap eiste wel de vrijlating van Julian Assange, de oprichter van Wikileaks die momenteel in een Britse gevangenis zit en dreigt te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, die de man van spionage hebben beticht.

“In de mail wordt nog aangevoerd dat de Bulgaarse cyberbeveiliging van een potsierlijk niveau is,” aldus de lokale media.

Het is niet duidelijk waarom de Bulgaarse fiscale dienst is geviseerd. Mogelijk is er echter een verband met de corrupte faam van het land. In rapporten van Transparency International wordt Bulgarije als het meest corrupte land van de Europese Unie afgeschilderd.

Meer