Zo ziet een handelsoorlog eruit: fles Californische wijn kost in China dubbel zoveel als 1 jaar geleden

Wie een fles Californische wijn wil kopen in China, betaalt daarop een invoerbelasting van 93%. Een quasi verdubbeling van de prijs van een fles, maakt dat vele Chinezen voor lokale alternatieven kiezen. De prijsverhoging is een rechtstreeks gevolg van de Amerikaans-Chinese handelsoorlog.

Een van de slachtoffers van de maatregel is de 2,3 meter lange Chinese basketbalspeler Yao Ming. Die werd wereldberoemd toen hij in 2008 de Olympische fakkel op het Tiananmenplein mocht deponeren. Verder was hij ook 3 keer NBA-speler van het jaar en werd hij opgenomen in de Hall of Fame.

Na een succesvolle carrière in de Amerikaanse NBA investeerde Ming een deel van zijn fortuin in een wijngaard in Napa Valley, ten noorden van San Francisco. Maar de voorbije 12 maanden is de export vanuit zijn wijngaard naar zijn geboorteland China gehalveerd.

In 2018 is de export van Amerikaanse wijnen met 25% gedaald in vergelijking met een jaar eerder. Vooral Californische wijnboeren zijn het slachtoffer. Zij zijn goed voor 90% van alle Amerikaanse wijnexport.

Yao Ming wine
Simon Song/South China Morning Post via Getty Images

Hoewel China voor de Amerikanen slechts de vijfde grootste markt voor wijn is, nam de export jaar na jaar toe. Dat dankzij de immer groeiende Chinese middenklasse. Maar wijnboeren die de voorbije jaren investeerden om marktaandeel in China te veroveren vrezen dat de handelsoorlog die inspanningen grotendeels teniet zal doen. Chinezen vinden Amerikaanse wijn vandaag gewoon te duur. Zelfs als de Chinese en Amerikaanse onderhandelaars morgen tot een compromis zouden komen, zal de verkoop van hun producten niet onmiddellijk opnieuw stijgen.

200 euro voor een fles Californische wijn

In een populair restaurant in Shanghai kost een fles Californische Sauvignon Blanc nu makkelijk 200 euro, tegen 100 euro een jaar geleden. Gelijkaardige wijn uit Nieuw-Zeeland, waarop geen importheffingen van kracht zijn, kost de helft. Vele Californische wijnboeren hebben bestellingen vanuit China dan ook zien dalen tot nagenoeg zero.

Pogingen van Amerikaanse producenten om hun wijn in andere Aziatische landen te slijten worden bemoeilijkt door de terugtrekking door president Trump uit het ondertussen door 11 landen ondertekend vrijhandelsverdrag Trans-Pacific Partnership (TPP). Onder die landen, naast Japan en Canada, ook gerenommeerde wijnlanden als Australië, Chili en Nieuw-Zeeland. Deze laatste landen kunnen hun wijn binnen de TPP zonder invoerrechten aanbieden, terwijl Amerikaanse wijn wel wordt belast bij import.

Veel steun van Trump hebben de Amerikaanse wijnboeren tot nog toe niet gekeken. Vooraleer hij vorige maand naar de G20-samenkomst in Osaka vertrok, had de president op Fox News nog verteld dat hij bekeek of hij de import van Franse wijn in de VS aan banden kon leggen via invoerheffingen. Voorlopig is op dat vlak nog geen beslissing gevallen.

Meer