Topmanagement Google niet geïnfiltreerd door Chinese spionnen

Een claim als zou het topmanagement van Google geïnfiltreerd zijn door Chinese spionnen is ongefundeerd. Dat heeft de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin bevestigd.

Het was Peter Thiel, die de claim vorige week had gemaakt ter gelegenheid van de National Conservatism Conference. Dat is een evenement dat het Trump-nationalisme wil promoten. 

Thiel heeft als medeoprichter van PayPal miljarden verdiend die hij vervolgens succesvol wist te beleggen. Onder meer Airbnb, Facebook, LinkedIn en SpaceX konden op steun van Thiel rekenen. Thiel zetelt ook in de raad van bestuur van Facebook. Sinds 2016 is hij adviseur technologie van de Amerikaanse president Trump.

Thiel: “Beslissingen Google lijken verdacht veel op hoogverraad”

Volgens Peter Thiel nam het management van de internetzoekmachine recent een aantal beslissingen die verdacht veel op hoogverraad lijken. Hij stelt vragen bij recente geruchten waarbij Google opnieuw de Chinese markt zou betreden met een gecensureerde zoekmachine en verdenkt Google’s topmanagement ervan te zijn geïnfiltreerd door de Chinese inlichtingendiensten. “Is het omdat het management geïnfiltreerd is dat het heeft besloten samen te werken met het Chinese militaire apparaat en niet met het Amerikaanse? En dat omdat men denkt dat indien technologie niet via de voordeur vertrekt, ze onvermijdelijk langs de achterdeur wordt gestolen?” vroeg Thiel zich af. Hij raadde de FBI en de CIA aan een onderzoek naar Google op te starten.

Maar volgens minister van Financiën Steven Mnuchin is daar niets van aan. Hijzelf en de president hebben de zaak onderzocht en vonden geen aanwijzingen dat het werk van Google in China de Amerikaanse nationale veiligheid in gevaar zou kunnen brengen. Beide mannen zaten daarvoor samen met Sundar Pichai, de CEO van Google. Mnuchin noemde het werk dat Google in China doet ‘zeer, zeer beperkt’.

“De president en ik hebben de zaak onderzocht. We vonden geen enkele aanwijzing dat het werk dat Google met de Chinese overheid doet ons moet verontrusten.”

Google opende in 2017 een laboratorium in Beijing. Op die manier wil het bedrijf Chinees tech-talent aantrekken om elementair onderzoek te doen in artificiële intelligentie (A.I.). Op die manier hoopt Google ook de status van het bedrijf in de strikt gereglementeerde Chinese markt te versterken.

Meer