Griekenland heeft nood aan buitenlandse investeringen

Indien Griekenland opnieuw een gezonde economie wil uitbouwen, heeft het land snel nood aan belangrijke buitenlandse investeringen. Alleen op die manier kan het trage Griekse economische herstel worden versneld. Dat heeft Yannis Stournaras, gouverneur van de Bank of Greece en voormalig Grieks minister van financiën, tegenover het magazine Fortune benadrukt.

Stournaras wijst er daarbij op dat de Griekse schuldenlast nog steeds blijft toenemen. Bovendien waarschuwt hij dat het verlies aan talent een belangrijke hinderpaal vormt om een economisch herstel te realiseren.

Zwaar

“Het gaat uiteraard opnieuw beter met de Griekse economie,” zegt Yannis Stournaras. “De concurrentiekracht is versterkt en ook de gezondheid van het Griekse bankwezen is verbeterd. De economische crisis heeft echter diepe sporen nagelaten. Dat kan men ook vandaag nog merken. Het land heeft nog altijd een zware schuldenlast.”

“Bovendien gaat de natie gebukt onder een zware braindrain en een gebrek aan investeringen. Die problemen zullen nog verscheidene jaren op de Griekse economie blijven wegen. Het is niet eenvoudig om een schuldgraad van 180 procent tot minder dan 100 procent terug te brengen.”

“Buitenlandse investeringen zijn absoluut noodzakelijk,” betoogt de gouverneur. “Griekenland kan momenteel niet aan leningen denken. Daarbij zouden immers zware voorwaarden moeten worden nageleefd.”

“Griekenland reserveert amper 10 procent van zijn totale bruto binnenlandse product voor economische investeringen. Voor het uitbreken van de economische crisis op het einde van het voorbije decennium was er een investeringsniveau van 20 procent. Alleen een buitenlandse inbreng kan oplossingen brengen.”

“We mogen niet de fout maken te denken dat Griekenland de crisis helemaal achter zich heeft gelaten,” oppert Stournaras. “Een land dat net een regime van besparingen heeft afgesloten, moet voorzichtig blijven. Een terugval moet absoluut worden vermeden. Voor een groot deel van de Griekse bevolking is de economische crisis bijzonder zwaar geweest.”

“Honderdduizenden Grieken hebben hun land verlaten. De groep die besliste te blijven, moest rekening houden met een looninlevering van 25 procent. Dat is bijzonder zwaar. Mogelijk was alleen de Grote Depressie in de Verenigde Staten op het einde van de jaren twintig van de voorbije eeuw nog erger. De Griekse crisis heeft echter langer geduurd.”

Les

“Deze les mag Griekenland nooit meer vergeten,” waarschuwt de gouverneur. “Daarom zal de Bank of Greece alarmsignalen moeten uitsturen wanneer er opnieuw problemen zouden dreigen. Een grote waakzaamheid blijft geboden. Budgettaire nonchalance was een van de grote oorzaken van de voorbije crisis. Een dergelijke situatie mag zich in de toekomst nooit meer herhalen.”

Om het economisch herstel te versnellen, hoopt de Griekse overheid talentrijke expats terug te kunnen halen. Daarvoor moet het land volgens Stournaras echter interessante banen met aantrekkelijke salarissen kunnen aanbieden.

“De braindrain leidt tot een lagere economische groei,” verklaart de gouverneur. “Door de emigratie neemt immers de bevolkingsgroei af. Daardoor is ook de potentiële groei van de economie beperkt. Het is niet eenvoudig om deze trends om te keren. Alleen door interessante banen te produceren, kan Griekenland talentvolle expats terughalen.”

“Het land heeft vooral nood aan jonge gezinnen die voor meer kinderen kunnen zorgen. Deze jonge generatie heeft echter kwalitatief hoogstaande banen nodig. Daarvoor moet Griekenland echter structurele hervormingen doorvoeren en zijn directe investeringen noodzakelijk.”

“Griekenland heeft een bijzonder groot potentieel,” betoogt Stournaras. “Maar om die kansen te benutten, heeft de economie directe buitenlandse investeringen nodig. Die investeringen hebben bovendien een bijzonder dringend karakter.”

Meer