Teruggekeerde Syriëstrijders doorverwezen naar correctionele rechtbank

De Brusselse raadkamer heeft donderdag Yousra B.S. en haar echtgenoot Sandokan D. doorverwezen naar de correctionele rechtbank voor deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie. Dat meldt La Capitale en het nieuws wordt bevestigd door het federaal parket.

Het koppel had in 2015 en 2016 in Syrië verbleven en zou er aan de zijde van IS gestreden hebben. In mei 2017 werd Yousra B.S. uit Ukkel al eens opgepakt omdat ze plannen zou hebben gesmeed om opnieuw te vertrekken.

Haar naam werd ook gelinkt aan een oproep voor een aanslag in Brussel. Kort voor de Rode Duivels op 15 juli 2018 op de Brusselse Grote Markt hun derde plaats op het WK kwamen vieren, verscheen er op de berichtendienst Telegram een oproep om een aanslag te plegen tijdens dat WK-feest. Onderzoek van telefoongegevens wees uit dat de oproep naar alle waarschijnlijkheid geplaatst werd door de 25-jarige vrouw.

Yousra B.S. ontkende dat ze de oproep had geplaatst maar werd door de onderzoeksrechter begin augustus in verdenking gesteld voor deelneming aan activiteiten van een terroristische groepering en aanzetten tot het plegen van terroristische daden, en onder aanhoudingsbevel geplaatst. In maart 2019 werd ze onder elektronisch toezicht geplaatst.

De raadkamer heeft haar nu naar de correctionele rechtbank doorverwezen, maar enkel voor haar verblijf in Syrië in 2015 en 2016.

Yousra is de oudere zus van Firdaous B.S., het toen veertienjarige meisje dat in mei 2017 zelf naar Syrië vertrok en in oktober 2017 gerepatrieerd werd.