Politie verdedigt naaktfouilles op festivals

Onfeilbaar is deze hond niet. © DBA

Op muziekfestivals gaat de politie wel eens over tot naaktfouilles. De politie verdedigt dat beleid.

bbd

Volgens de VRT wordt er vaak op sociale media geklaagd dat de politie naaktfouilles uitvoert op festivals, in een zoektocht naar drugs.

Op de openbare omroep verdedigde de politie die fouilles vanmorgen. We doen dat niet systematisch, luidt het. Wettelijk mag het, maar het gebeurt enkel in uitzonderlijke gevallen.

Sarah Frederickx van de federale politie: ‘Er moet altijd een aanleidingen zijn. Iemand willekeurig onderwerpen aan een naaktfouillering doen we niet. Maar als een drugshond bijvoorbeeld iemand aanwijst, worden zulke mensen eerst apart genomen en worden ze gefouilleerd terwijl ze hun kleren nog aanhebben. Als er dan toch aanwijzingen zijn dat de festivalgangers drugs bij zich hebben, kan de politie overgaan tot naaktfouilles.’

Volgens haar proberen drugsmokkelaars de vreemdste manieren om de politie te misleiden. ‘Dan denk ik bijvoorbeeld aan het wegplakken van drugs onder geslachtsdelen.’

Volgens Peter Decuypere, oprichter van dancefestival “I Love Techno”, zijn drugshonden lang niet onfeilbaar. Acht op de tien keer zitten ze ernaast, schrijft hij op de website van de omroep. ‘744 mensen zijn bijvoorbeeld op Ostend Beach aangeduid door drugshonden, waarna er bij 142 mensen van hen effectief drugs zijn gevonden.’ Overigens zijn die 744 mensen niet allemaal naakt gefouilleerd, maar velen wel.

Een naaktfouillering weigeren, mag niet.