Peter Vandermeersch: ‘Ik heb dit jaar een sabbatical genomen’

© Karl
Peter Casteels

Peter Vandermeersch was tot maart hoofdredacteur van NRC Handelsblad. Deze maand begon hij als uitgever van The Irish Independent. Maar hoe viert hij vakantie? Om deze vijftien vragen te beantwoorden, had hij 17 minuten en 43 seconden nodig.

Hoeveel dagen vakantie neemt u?

Ik heb dit jaar een sabbatical genomen van maart tot augustus. Ik heb alle vakantiedagen opgenomen die ik van de voorbije negen jaar als hoofdredacteur van NRC nog had staan.

Wat zijn uw vakantieplannen dit jaar?

Ik heb met de motorfiets een ronde door Ierland gemaakt. Ik ben al twintig jaar getrouwd met een Ierse vrouw, maar ik wilde het land nog beter leren kennen. De redacteuren van de krant zullen geen gehucht kunnen noemen waar ik niet ben gepasseerd.

Volgt u het nieuws als u met vakantie bent?

Ik volg het wereldnieuws, uiteraard, maar ik vind het ook heel bijzonder om op vakantie ’s ochtends een lokale krant te kopen en die van linksboven tot rechtsonder helemaal te lezen. In kleine Franse dorpjes is het soms groot nieuws als er een gendarme wordt benoemd.

Mijn kinderen zijn altijd een excuus om dingen te doen die eigenlijk niets meer voor volwassenen zijn.

Wat is uw mooiste vakantieherinnering?

Drie jaar geleden heb ik met mijn vrouw en mijn jongste zoon twee weken door Zuid-Afrika gereisd. Een fantastisch, ongelooflijk interessant land. Voor mijn zoon had ik ook een safari vastgelegd, maar uiteindelijk was ik degene die als een gek foto’s zat te maken van elke olifant die we zagen.

Wat is uw slechtste vakantieherinnering?

In 2011 ben ik twee weken in New York geweest. Er waren problemen op de redactie van NRC, en ik werd voortdurend gebeld. Ik had constant het gevoel dat ik in Amsterdam nodig was.

Wat is het beste boek dat u op vakantie las?

De biografie van Adolf Hitler van Ian Kershaw. Dat zijn twee hele kloeke delen die ik heb gelezen in een vakantiehuisje in de Provence, onder een stralende zon. Die boeken zijn uitstekend geschreven, maar het was vooral de tegenstelling tussen de schoonheid van het land waar ik was en de gruwel die Hitler heeft aangericht die dat tot een bijzondere ervaring maakte.

Welke boeken plant u dit jaar mee te nemen?

Ik woon nu in Dublin, en dus heb ik Dubliners van James Joyce nog eens gelezen. Ik heb me voorgenomen om alles van Joyce eindelijk te lezen, maar de voorbije maanden ben ik vooral toegekomen aan historische boeken over Ierland, zoals Reporting the Troubles, over hoe daar in de Ierse pers over werd bericht.

Wat is het mooiste museum dat u tijdens de vakantie al bezocht?

De eerste keer dat ik in New York het MoMA bezocht, was een echte ontdekking. Maar ik kan evengoed ontroerd raken door een klein, schattig en wat slecht onderhouden museum of kerkje op het Franse platteland.

De vakantie dient om te dromen van een ander leven.

Hebt u ooit iets in het buitenland gedaan dat u nooit in België zou doen?

Niets. Mijn kinderen zijn altijd een excuus om zowel in het buiten- als binnenland dingen te doen die eigenlijk niets meer voor volwassenen zijn maar die ik nog altijd fijn vind.

Denkt u soms nog terug aan een vakantielief?

Ik denk niet dat ik ooit een vakantielief heb gehad.

Overweegt u in de zomer wel eens om uw leven helemaal om te gooien?

De vakantie dient net om te dromen van een ander leven. Ik stel me dan voor dat ik in Frankrijk – ik hou heel veel van dat land – een molen koop, of een bakkerij begin.

Bent u ooit alleen op vakantie geweest?

Net daarvoor heb ik die motorfiets aangeschaft. Mijn werk bestaat er grotendeels uit mensen aan te sturen en te vergaderen, en dan is het heel aangenaam om eens helemaal alleen weg te kunnen.

Denkt u veel aan uw werk tijdens uw vakantie?

Ja. Ik val mijn redactie wel niet meer lastig. Twintig jaar geleden heb ik mij één keer proberen te bemoeien. ‘Ofwel kom je terug en doe je het zelf, ofwel hou je je mond’, was het antwoord van de adjunct-hoofdredacteur toen. Dat vond ik een goed advies.

Bent u bij petanque een tireur of een pointeur?

Een overtuigde tireur. Ik ben weliswaar ook een hele slechte tireur, maar als het lukt, is het spectaculair.

Bent u gelukkiger tijdens de vakantie dan doorheen het jaar?

Ik ben het hele jaar door een redelijk gelukkig mens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content