Drie Belgische families in top zeven van rijkste families ter wereld

De drie Belgische families Van Damme, De Spoelberch en De Mevius rangschikken als de op zes na rijkste families ter wereld. Hun netto-waarde wordt geschat op 52,9 miljard dollar (47 miljard euro). Hun onderneming gaat terug tot de 14de eeuw en culmineerde in 2004 tot de grootste biergroep ter wereld. Interbrew – in 1987 geboren uit het huwelijk van de brouwerijen Artois en Piedboeuf – fuseerde toen met het Braziliaanse AmBev.  Later zou daaraan nog de Amerikaanse brouwerij Anheuser-Busch worden toegevoegd, tot de huidige globale marktleider AB InBev.

Het Amerikaanse persagentschap Bloomberg publiceert zijn jaarlijkse rangschikking van de 25 rijkste families op aarde. De cijfers zijn vaak duizelingwekkend. Zo verdiende de familie Walton, die aan de wieg staat van de supermarktketen Walmart, het voorbije jaar ruim 70.000 dollar per minuut, dat is 4 miljoen dollar per uur of 100 miljoen dollar per dag. Aan de andere kant van dat extreem, de Walmart associate of werknemer van het bedrijf. Die verdient 11 dollar per uur.

De top 3 bestaat uit Amerikaanse families, want naast de Waltons, rangschikt de familie Mars op een tweede plaats. Ooit gestart als een snoepgoedfabrikant, komt meer dan de helft van hun omzet vandaag uit de verkoop van dierenverzorgingsproducten.

Op 3 staan de befaamde broers Koch. Van de vier erfgenamen van het olie-imperium van vader Fred Koch bleven er na een familieruzie begin jaren 1980 nog twee in de zaak: Charles en David Koch. Hun Koch Industries is actief in een waaier van sectoren, waaronder de oliesector, de chemie, handel en investeringen. Ze zijn in de VS vooral bekend voor hun aandeel in de financiering van een conservatieve politieke agenda. Dat gebeurt via allerhande liefdadigheidsorganisaties en denktanks (American Enterprise Institute en het Cato Institute).

Is het kapitalisme niet stilaan aan reparatie toe?

Uit de berekeningen van Bloomberg blijkt dat de 25 rijkste families ter wereld vandaag 1.400 miljard dollar (1.250 miljard euro) bezitten. Dat is 24% meer dan een jaar geleden. Maar zelfs in deze exclusieve kringen beginnen sommigen zich af te vragen of kapitalisme niet stilaan aan reparatie toe is. “Indien we niets ondernemen, wat gebeurt er dan met een land dat stilaan uiteen valt?” vraagt Liesel Pritzker Simmons zich af. “Dat is niet het Amerika waarin we willen leven.” Haar familie is eigenaar van de Hyatt Hotelgroep en rangschikt op een 17de plaats in de lijst.

Samen met 18 collega-miljardairs ondertekende Pritzker Simmons  recent een brief waarin ze de kandidaten voor het presidentschap vraagt een vermogensbelasting in te voeren. Dat moet helpen om de inkomensongelijkheid in het land aan te pakken. Ook moet het mogelijk zijn om zo financiële middelen te verzamelen voor de strijd tegen de klimaatverandering.

Drie voormelde Belgische families zijn zeker niet de enige Europeanen in de lijst. Ze worden voorafgegaan door de Franse familie Wertheimer (modehuis Chanel) op 5 en de familie Hermès (modehuis Hermès) op 6. Andere bekende Europese families in de lijst zijn de families Boehringer en Von Baumbach (Duitsland, farma) op 8, Quandt (Duitsland, BMW) op 16, Mulliez (Frankrijk, Auchan) op 17, Albrecht (Duitsland, ALDI) op 20, Hoffman Oeri (Zwitserland, Roche) op 24 en Ferrero (Italië, Ferrero) op 25.

Meer over de 10 rijkste Belgische families lees je hier.

Meer