Amerikaanse mediabedrijven CBS en Viacom kondigen fusie aan

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse mediabedrijven Viacom en CBS gaan fuseren, zo hebben ze dinsdag bekendgemaakt in een gezamenlijk persbericht. Onder de naam ViacomCBS worden ze een van de belangrijkste wereldwijde spelers in de tv- en filmindustrie. De samensmelting van de twee ondernemingen, samen goed voor een omzet van 28 miljard dollar, zal gebeuren via de uitwisseling van aandelen. CBS-aandeelhouders krijgen 61 procent van het gecombineerde bedrijf in handen, de rest gaat naar de beleggers achter Viacom. Met de deal is een bedrag van bijna 12 miljard dollar gemoeid.

Viacom is de eigenaar van de filmstudio Paramount Pictures en van tv-zenders als MTV, Nickelodeon en Comedy Central. CBS is dan weer vooral bekend van de gelijknamige tv-zender.

De deal tussen beide ondernemingen hangt al lang in de lucht. De afgelopen jaren is verschillende keren intensief onderhandeld, maar tot nu toe werd er niet tot een akkoord gekomen. Afgelopen week raakten de gesprekken toch weer in een stroomversnelling.

De fusie komt er op een moment dat de entertainmentsector in de VS grote veranderingen doormaakt. De traditionele spelers krijgen steeds meer te maken met de opgang van grote internetondernemingen, zoals Netflix, Amazon Prime Video en Apple TV.

bron: Belga